ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA PLANIRANIH RADOVA NA REKONSTRUKCIJI KEJA OSLOBOĐENJA

Javna prezentacija planiranih radova na rekonstrukciji Keja oslobođenja u Zemunu održana je 6. oktobra u sali Gradske opštine Zemun. Ovaj veoma značajan projekat predstavili su glavni projektant Hidroprojekt saobraćaja, a.d.  Nikola Nikitović i Nebojša Vidić, predstavnik Nadzornog organa Aleksandar Milutinović, a domaćini su bili predstavnik Sekretarijata za investicije Grada Beograda Dragan Milošević i predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima.

U planu je da 18. oktobra počnu radovi na rekonstrukciji Ulice Stevana Markovića do obaloutvrde u dužini od 1,1 kilometara. Radovi su sveobuhvatni, počev od rekonstrukcije kišne i fekalne kanalizacije, preko postavljanja vodova za telekomunikaciju i elektrodistribuciju, rekonstrukcije javne rasvete, pa sve do radova na zaštiti postojećeg gasovoda. Projektom je predviđeno da se Ulica Stevana Nikolića asfaltira sve do Ulice Marka Nikolića, a od Ulice Marka Nikolića do obaloutvrde će biti postavljena sitna kamena kocka.

”Rekonstrukcija Ulice Kej Oslobođenja je prva faza rekonstrukcije celokupnog Zemunskog keja. Pokušavamo da desnoj strani Zemuna, od Glavne ulice ka Dunavu vratimo stari sjaj i da u perspektivi proširimo pešačku zonu kako bi se ugledali na evropske gradove koji su svoj centar popločali i na taj način omogućili razvoj turističkog potencijala”, kaže predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, i dodaje: ”Tokom naredne godine započećemo rekonstrukciju Glavne ulice i bočnih ulica: Preradovićeve, Kosovske, Petra Zrinjskog, Davidovićeve, Petra Markovića, tako da će uz ulice Zmaj Jovinu, Fruškogorsku i Njegoševu ovaj deo Zemuna, umesto asfalta, imati sitnu kamenu kocku sve do Milenijumske kule. Očekuje nas i izgradnja podzemne garaže i rekonstrukcija hale ’Pinki’, ali i postavljanje kamene kocke u ovom delu Zemuna, kako bismo zaokružili ambijentalnu celinu”.

Realizacijom ovog projekta, između ostalog, biće rekonstruisana postojeća nepregledna raskrsnica na ukrštanju Keja sa Karamatinom i Zmaj Jovinom ulicom u kružnu raskrsnicu, uz zadržavanje  postojećih linija javnog gradskog prevoza. Takođe, projekat predviđa i autobusko stajalište za turističke autobuse ispred kružne raskrsnice. Na delu ulice od Njegoševe do kraja obaloutvrde predviđa se proširenje kolovoza na 5,5 metara, a na kraju ulice nalaziće se okretnica za vatrogasna vozila. Prostori za parkiranje će biti prošireni, a postojeći drvored u ovom delu Zemuna  obogaćen novim stablima.

Prisutni građani na javnoj prezentaciji nisu krili zadovoljstvo što će staro gradsko jezgro dobiti novi izgled. Investitor projekta je Grad Beograd, a radovi će trajati osam meseci.

Tagovi:

Pročitajte još: