ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA PLANIRANIH RADOVA NA REKONSTRUKCIJI KEJA OSLOBOĐENJA

Јавна презентација планираних радова на реконструкцији Кеја ослобођења у Земуну одржана је 6. октобра у сали Градске општине Земун. Овај веома значајан пројекат представили су главни пројектант Хидропројект саобраћаја, а.д.  Никола Никитовић и Небојша Видић, представник Надзорног органа Александар Милутиновић, а домаћини су били представник Секретаријата за инвестиције Града Београда Драган Милошевић и председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима.

У плану је да 18. октобра почну радови на реконструкцији Улице Стевана Марковића до обалоутврде у дужини од 1,1 километара. Радови су свеобухватни, почев од реконструкције кишне и фекалне канализације, преко постављања водова за телекомуникацију и електродистрибуцију, реконструкције јавне расвете, па све до радова на заштити постојећег гасовода. Пројектом је предвиђено да се Улица Стевана Николића асфалтира све до Улице Марка Николића, а од Улице Марка Николића до обалоутврде ће бити постављена ситна камена коцка.

”Реконструкција Улице Кеј Ослобођења је прва фаза реконструкције целокупног Земунског кеја. Покушавамо да десној страни Земуна, од Главне улице ка Дунаву вратимо стари сјај и да у перспективи проширимо пешачку зону како би се угледали на европске градове који су свој центар поплочали и на тај начин омогућили развој туристичког потенцијала”, каже председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, и додаје: ”Током наредне године започећемо реконструкцију Главне улице и бочних улица: Прерадовићеве, Косовске, Петра Зрињског, Давидовићеве, Петра Марковића, тако да ће уз улице Змај Јовину, Фрушкогорску и Његошеву овај део Земуна, уместо асфалта, имати ситну камену коцку све до Миленијумске куле. Очекује нас и изградња подземне гараже и реконструкција хале ’Пинки’, али и постављање камене коцке у овом делу Земуна, како бисмо заокружили амбијенталну целину”.

Реализацијом овог пројекта, између осталог, биће реконструисана постојећа непрегледна раскрсница на укрштању Кеја са Караматином и Змај Јовином улицом у кружну раскрсницу, уз задржавање  постојећих линија јавног градског превоза. Такође, пројекат предвиђа и аутобуско стајалиште за туристичке аутобусе испред кружне раскрснице. На делу улице од Његошеве до краја обалоутврде предвиђа се проширење коловоза на 5,5 метара, а на крају улице налазиће се окретница за ватрогасна возила. Простори за паркирање ће бити проширени, а постојећи дрворед у овом делу Земуна  обогаћен новим стаблима.

Присутни грађани на јавној презентацији нису крили задовољство што ће старо градско језгро добити нови изглед. Инвеститор пројекта је Град Београд, а радови ће трајати осам месеци.

Tagovi:

Pročitajte još: