ODRŽANA ŠESTA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE ZEMUN

U četvrtak, 25. marta 2021. godine održana je 6. sednica Skupštine Gradske opštine Zemun.

Na početku zasedanja odbornici su usvojili izveštaj Komisije za administrativna i mandatna pitanja sa predlogom Odluke o utvrđivanju prestanka mandata odbornika Skupštine Gradske opštine Zemun.

Zamenik načelnika Uprave GO Zemun Aleksandar Grdinić odbornike je izvestio o rebalansu budžeta, ukazavši da je za 50 miliona dinara uvećana opštinska kasa, da je u skladu sa tim povećana stavka budžeta za održavanje stalnih manifestacija, takođe je uvećan i budžet u oblasti razvoja sporta. Najveći deo novca će biti utrošen u izgradnju nedostajuće i revitalizaciju postojeće infrastrukture.

Odbornici Zoran Samardžić i Žika Krstić apostrofirali su da je budžet dobro izbalansiran i da je od izuzetne važnosti ulaganje u infrastrukturu.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević je odbornike upoznao sa dinamikom radova u delu saobraćajne infrastrukture, od izgradnje intermodalnog terminala i logističkog centra, završetka batajničke petlje, projektovanja saobraćajnice Batajnički drum i rešavanja problema oko pružnog prelaza u Batajnici asfaltiranjem alternativnog puta Zemun Polje-Ugrinovci, kao potencijalne obilaznice do izgradnje nadvožnjaka.

Takođe, bilo je reči o rekonstrukciji Glavne ulice, Kosovske, Preradovićeve, Beogradske, Petra Markovića, i projektu kompletne rekonstrukcije Zemunskog keja, završetku radova na rekonstrukciji Zemunske gimnazije, završetku izgradnje obdaništa u Novogradskoj, početku radova na dogradnji škole ”Mitraljeta”, kao i o idejnom rešenju za izgradnju boravka za decu ometenu u razvoju, i rekonstrukciji zgrade Centra za socijalni rad.

Predsednik je upoznao odbornike i sa pokretanjem inicijative da Batajnica dobije srednju školu, i o ulaganjima u zdravstvo, dogradnji objekta u Batajnici, opremanju novoizgrađene Zdravstvene stanice u Ugrinovcima i rekonstrukciji glavne zgrade Doma zdravlja u Ulici Rada Končara 46.

Odbornicima su predočeni i projekti izgradnje parka u naseljima Altina, Vojni put, kao i o projektu JKP ”Zelenilo Beograd” u Prvomajskoj ulici i rekontsrukciji terena bivšeg FK ”Borac”.

Kovačević je upoznao Skupštinu da je Opština podržala inicijativu za izgradnju sportske sale u Batajnici i da će biti, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, pokrovitelj dečijeg turnira u fudbalu Kup ”Dragan Mance”.

Takođe, odbornici su informisani o planovima revitalizacije saobraćajnica u svim zemunskim naseljima, izgradnji nedostajućih trotoara u onim ulicama koje spadaju u grupu nekategorisanih puteva, o projektima izgradnje parkinga kod obdaništa ”Mala sirena” na Keju oslobođenja i podzemne garaže ispred KSC ”Pinki”, o radovima na izgradnji i revitalizaciji vodovodne i kanalizacione mreže, od naselja Šangaj i Grmovac, preko Altine do centra Zemuna, kao i o drugim projektima koji direktno utiču na podizanja kvaliteta života građana Zemuna.

U nastavku zasedanja, Skupština je donela Odluku o prvom rebalansu budžeta Gradske opštine Zemun za 2021. godinu, i usvojila izmenu Kadrovskog plana Gradske opštine Zemun za 2021. godinu.

Izvestilac Olivera Đurđević, koordinator normativnih i finansijskih poslova upoznala je odbornike o potrebi donošenja Odluke o održavanju čistoće u posebno naseljenim mestima Gradske opštine Zemun, što utiče na održavanje komunalnog reda u naseljima Šangaj, Altina, Plavi horizont i Vojni put, koja je potom i  usvojena.

Odbornici Skupštine Gradske opštine Zemun dali su saglasnost na Odluku o izmeni Odluke o osnivanju Turističko-kulturnog centra Gradske opštine Zemun, kao i  Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni Statuta Turističko-kulturnog centra Gradske opštine Zemun.

Takođe, donet je Zaključak o usvajanju Izveštaja o radu Štaba za vanredne situacije Gradske opštine Zemun u 2020. godini i Zaključak o usvajanju Godišnjeg plana rada Štaba za vanredne situacije Gradske opštine Zemun za 2021. godinu.

Na kraju zasedanja utvrđen je i predlog Rešenja o razrešenju i imenovanju Komisije za vođenje postupka i donošenje rešenja po zahtevu za vraćanje zemljišta.

Odbornici Danilo Tvrdišić i Predrag Mišljen postavili su niz odborničkih pitanja na koje je odgovarao predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić, izrazivši zadovoljstvo što odbornici učestvuju u diskusiji i svojim predlozima i sugestijama utiču na kreiranje lokalne razvojne politike.

Tagovi:

Pročitajte još: