ODRŽANA „TEŠKETOVA REGATA“ U ZEMUNU!

Nacionalno prvenstvo Srbije u jedrenju – tradicionalna „Tešketova regata – Nacionalno prvenstvo“ odžano je od 21. do 23. oktobra, u Zemunu na Jedriličarskom klubu Zemun koji je uz pokroviteljstvo Jedriličarskog saveza Srbije bio i organizator ovog prvenstva, poslednjeg u seriji Nacionalnih prvenstava. U toku tri takmičaska dana učešće je uzelo 88 posada sa 97 takmičara iz ukupno 10 klubova sa teritorije čitave Srbije.

Prvog takmičarskog dana vremenski uslovi su bili idealni za jedrenje i naklonjeni učesnicima. Jugo-istočni vetar, Košava, specifičan za ovo doba godine, ječine između 4m/s i 7 m/s omogućio je svim učesnicima fer jedrenje. Održano je po tri trke u svakoj od klasa i to OPTIMIST, ILCA 4, ILCA 6, ILCA 7, FINN, 470.

Druga dva takmičarska dana protekla su u čekanju vetra i u njegovom nedostatku učesnici su dan proveli na obali. Svoju odgovornost i ljubav prema rekama na kojima jedre jedriličari su na inicijativu kluba organizatora JK Zemun, a uz pomoć društveno odgovorne kompanije „EkoStarPak“ organizovali akciju čišćenja plaže Lido na VRO. Ovu inicijativu u najvećem broju pozdravili su najmljađi učesnici, takmičari klase Optimist, deca od 7 do 15 godina, i još jednom celoj jedriličarskoj zajednici i svim odgovornim građanima poslali poruku kako su briga o Životnoj sredini i Zdrave, čiste reke pitanja do kojih je njima najviše stalo.

Prateći inicijativu globalne jedriličarske asocijacije ISAF i njihov plan i smernice u održivom organizovanju regata klub organizator je kroz nekoliko koraka napravio veliku promenu u organizovanju takmičenka u našoj zemlji. Pored same akcije čišćenja, ukinuta je nepotrebna upotreba plastike nekorišćenjem plastičnog posuđa prilikom serviranja obroka takmičarima i postavljena oprema za sortiranje ambalažnog otpada koju je klubu ustupila kompanija „EkoStarPak“.

Podelom medalja i pehara najboljim jedriličarima završena je regata. Nagrade su takmičarima uručili član Veća GO Zemun Zoran Borjan, predsednik Omladinskog sportskog saveza Zemuna Nikola Bušić, direktorka kompanije „EkoStarPak“ Bojana Perić, predsednik Jedričarskog saveza Srbije Vladimir Banjac i predsednica Jedriličarskog kluba Zemun Aleksandra Maraš.

Pobednici po klasama su:

470: posada Natalija Pantić/Petar Bojović JK Zemun

Finn: Balint Furstner JK Palić

ILCA 7: Nikola Banjac JK Gemax

ILCA 6: Dušan Trbojević JK Zemun

ILCA 4 generalni plasman: Aleksandra Vujošević AJK Beograd

ILCA 4 dečaci: Andrija Maraš JK Zemun

ILCA 4 devojčice: Aleksandra Vujošević AJK Beograd

Optimist generalno: Veljko Simonović NC Palilula

Optimist devojčice: Tijana Zakić JK Palić

Optimist dečaci: Veljko Simonović NC Palilula

Kao pobednik Tešketove regate u najmnogobrojnijoj klasi, Veljko Simonović osvojio je prelazni pehar, koji je ujedno i najveća nagrada koju takmičar na ovoj regati može osvojiti.

Tradicionalana Zemunska regata, u organizaciji Jedriličarskog kluba „Zemun“, održava sa punih 45 godina, a prvi put organizovana je 22. oktobra, davne 1977. godine, na dan osobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu. Kao takva održavala se sve do 2010. godine, kada promenom načina bodovanja ulazi u sastav regata Nacionalnog prvenstva. Prvi put je održana pod nazivom Tešketova regata – Nacionalno prvenstvo Srbije, 2016 godine, u čast preminulog Tešić Slobodana – Tešketa, dugogodišnjeg člana Jedriličarskog kluba Zemun, koji je više od pedeset godina, svojim radom i zalaganjem doprinosio, kako Jedriličarskom klubu Zemun, tako i razvoju jedriličarskog sporta. Kao i svake godine, jedriličari su u spomen na Tešketa u Dunav položili ruže.

Tagovi:

Pročitajte još: