Pretraga
Close this search box.

Održano evropsko i državno prvenstvo u jedrenju: JK Zemun pobednik u klasi

 U Donjem Milanovcu, na Dunavu, održano je i Evropsko i Državno prvenstvo u jedrenju, jednom od najlepših sportova, uz odličnu organizaciju i dobar vetar.

i Nikola Banjac iz JK Gemax (ILCA7).
Od 31. avgusta do 3. septembra u Donjem Milanovcu takmičile su se ekipe iz Crne Gore, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Brazila i Srbije – oko pedeset takmičara. Organizatori regate su bili Akademski jedriličarski klub „Beograd“ i Akademski jedriličarski klub „Đerdap“.
Da pojasnimo: Evropa Cup – evropski kup u jedrenju je serija od deset regata. Od početka godine već su održane u Sloveniji, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Poljskoj, a predstoje u Mađarskoj, Malti i Hrvatskoj.
Vladimir Švab, predsednik Organizacionog odbora državnog prvenstva i Evropa kupa i dugogodišnji jedriličar, kaže za portal „Vremena“ da od besprekorne organizacije ne bi bilo ništa, da nisu imali odličan vetar.
„Pokazali smo da možemo da organizujemo velika Evropska takmičenja, pa ćemo u bliskoj budućnosti tražiti veća takmičenja, možda čak i Evropsko prvenstvo. Na vodi je sve proticalo fer, nije bilo ni jednog protesta ni konflikta. Ekipa koja je bila zadužena za postavljanje jedriličarskog polja i za suđenje je posao obavila sjajno. Sudije su došle iz Rumunije, Hrvatske, Italije i Srbije. Plasman naših jedriličara je preko svih očekivanja.“
Naravno, da je jedrenje u Srbiji bolje prepoznato, i rezultati bi bili još prestižniji.
Advertisement
To kaže i Miroslav Miro Bjelajac, državni sudija iz Hrvatske, predsednik međunarodnog žirija na ovoj regati.
„Dolazim iz Zagreba i ovde mi je prekrasno, podseća me na alpska jezera u Austriji, izvanredni su uslovi kada ima vetra, a jedriličari su odlični, sportaši pravi. Deca iz Srbije su po kompetitivnosti rame uz rame sa jedriličarima u svetu, kao i kod nas u Hrvatskoj. Mi smo mali spotrovi, a kada bi se više uložilo, bilo bi i boljih rezultata. Nadamo se će to neko prepoznati iz Olimpijskog komiteta i svi drugih struktura koji podržavaju sport. Jedrenje je jedan od najlepših sportova zato smo u njega zaljubljeni. To je kombinacija prirode, vanjske aktivnosti, tehničkog znanja, savladavanja mora, vjetra, reke, jezera.“
Gabriel Konigsfeld je takmičar iz Brazila, ima 21. godinu. Došao je jer nikad nije bio u istočnoj Evropi, da vidi nešto malo više sveta, upozna ljude i bolje upozna Srbiju. Trenutno je na studijama u Nemačkoj, u Esenu i u Donji Milanovac je došao odmah nakon završenih ispita:
„Do sada sam se takmičio na različitim regatama u Brazilu, u Misuriju, Južnoj Americi i na mnogim regatama širom sveta. Dunav mi se mnogo dopada, to je reka na kojoj treniram i u Esenu. Mislio sam da će biti mnogo jača rečna struja, ali su uslovi slični onima u Rio De Žaneiru“.
Nađa Mihajlov je iz Novog Sada i jedri od 2017. godine. Prva je su svojoj klasi: “Već sam bila prvakinja u klasi Optimist koja je predviđena za najmlađe takmičare. Presrećna sam, ovo je sada veći izazov i veća odgovornost. Sve je ovde super, i organizacija i prijatelji, a radujemo se i danima bez vetra kada se lepo družimo, igramo karte i odbojku na pesku.“
Jedriličarske regate u Donjem Milanovcu održavaju se već pet decenija, zbog idealnih klimatskih uslova. Na ovom delu Dunava tokom avgusta i početkom septembra javlja se ruža vetrova neophodna za jedrenje.
Đerdapsko jezero je u Donjomilanovačkoj kotlini široko preko dva i dugačko oko trinaest kilometara. Zanimljivo je da je lokacija postala atraktivna kao sportski teren nakon što je sedamdesetih godina prošlog veka akademik Dragoslav Srejović otkrio čuveno arheološko nalazište Lepenski Vir. U blizini su i Rajkova Pećina, Golubačka tvrđava, a nizvodno oko 25 kilometara je i rimska Trajanova tabla.

Tagovi:

Pročitajte još: