ODRŽIVO KORIŠĆENJE ZELENOG BLAGA ZEMUNA

Gradska opština Zemun u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, JKP ”Zelenilo- Beograd” i autorkom emisije o Velikom ratnom ostrvu Smiljanom Popov, 21. septembra upriličila je svojevrstan događaj o prirodnom blagu Zemuna.

Smiljana Popov, autorka dobro poznate emisije ”Beograd za početnike”, govorila je o svom iskustvu dok je snimala epizode o Velikom ratnom ostrvu, i živopisno je opisala burnu istoriju Ostrva. Ovo je bila i prilika da se autorki uruči zahvalnica Turističkog društva Zemun za doprinos u promociji Zemuna.

O posebnosti zaštićenog prirodnog dobra, koje predstavlja tačku najvećeg biodiverziteta na teritoriji Beograda, kada je reč o ornitofauni pričao je dr Saša Marinković iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Zvezda video-nadzora koje je postavilo ”Zelenilo” je svakako orao belorepan koji ima svoje počasno mesto. Najveći orao Evrope gnezdi se na 2,5 kilometar od centra prestonice i jedinstvena je atrakcija metropole.

Mnogobrojna publika i zemunski gimnazijalci kroz prikazivanje isečaka filmova, diskutovali su o neophodnosti da ovo jedinstvena oaza ostane netaknuta uz sve mere zaštite i da smo svi pozvani da u saradnji sa stručnjacima pomognemo prirodi da bude slobodna.

Medijator i organizator događaja Tanja Kukobat upoznala je publiku sa manifestacijom Dani evropske baštine i ovogodišnjom temom ”Održivo nasleđe”, koja je u kontekstu raznolikog kulturnog nasleđa Evrope usmerena kako na ljude, tako i na mesta, odnosno na kontinuitet i učenje iz tradicije što doprinosi održivoj budućnosti.

 

 

 

Danas se Zaštićeno prirodno dobro ”Veliko Ratno ostrvo” sastoji od dve rečne ade (Velikog i Malog Ratnog ostrva), koje su smeštene između 1172. i 1169 km toka Dunava, sa zaštitnim pojasom u širini od 50 metara akvatorije. Prirodno dobro ”Veliko Ratno ostrvo”, stavljeno je pod zaštitu radi očuvanja živopisnih pejzažnih obeležja i nenarušenih primarnih predeonih vrednosti od izuzetnog značaja za očuvanje staništa prirodnih retkosti, retkih i ugroženih ptica močvarica i radi zaštite reprezentativne morfološke i geološke tvorevine – rečnog ostrva, nastalog na ušću Save u Dunav kao produkt fluvijalne faze u faciji korita, koje ima ekološki, kulturno-istorijski i rekreativni značaj za grad Beograd.

Tagovi:

Pročitajte još: