ODRŽIVOST JEDRILIČARSKOG SPORTA – DUNAVSKI AMBASADORI

Jedriličarski klub Zemun pripremio je raznovrstan i bogat dvodnevni program ”Održivost jedriličarskog sporta – Dunavski ambasadori” za manifestaciju ”Dani evropske baštine 2022 u Zemunu”, koja se realizuju pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun.

Prvog dana, 23. septembra edukativnom predavanju za decu školskog uzrasta ”Ekosistem Dunava u Zemunu”, koje su održale studentkinje završne godine Prirodno-matematičkog fakulteta BU Marina Zuvić i Marija Popović iz udruženja “EcoHub” prisustvovali su učenici četvrtog razreda osnovnih škola ”Svetozar Miletić ” i ”Lazar Savatić”. Svaki od učesnika dobio je zahvalnicu za učešće u predavanju i diplomu Dunavskog ambasadora.

Istoga dana u idiličnoj atmosferi Jedriličarskog kluba prof. dr Aleksandar Đukić sa Građevinskog fakulteta, katedra za hidrotehniku, prof. dr Dragana Predojević sa Biološkog fakulteta, katedra za algologiju i doktorand Jelena Stanković, volonter Instituta za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” održaće okrugli sto na temu ”Zdrava reka i čista plovidba” za sve zainteresovane građane i ljubitelje reke, sporta i rekreacije na vodi.

Za subotu, 24. septembar planirane su aktivnosti na zemunskoj plaži Lido i Dunavu, a za sam kraj, kao finale programa Ekološka jedriličarska regata, planirana je u 13 časova.

Organizovan prevoz na plažu Lido zakazan je u 10.30 časova iz Jedriličarskog kluba – Zemunski kej broj 13 brodovima, gde će prof. dr Maja Raković, viši naučni saradnik Odeljenja za hidroekologiju i zaštitu voda Instituta za biloška istraživanja ”Siniša Stanković” održati edukativno predavanje i radionicu na temu ”Biofiltratori Dunava” – uzorkovanje i prepoznavanje organizama uz ključeve za identifikaciju.

U 12.30 časova predviđeno je formiranje timova ”Plaža Lido”, ”Veliko ratno ostrvo” i ”Jedriličarski klub Zemun”, posle čega će biti održana regata.

Otvaranjem sadržaja za sve zainteresovane, Jedriličarski klub Zemun aktivno promoviše održivost prirodne baštine i resursa jedne od najvećih evropskih reka i veoma zdrav i atraktivan jedriličarski sport, spajajući ga sa ekologijom u akcijama očuvanja i brige o Dunavu

Tagovi:

Pročitajte još: