ODVOD ZA 30 ULICA U ZEMUNSKOM JEZGRU: Počela izgradnja fekalne mreže

OKO 30 ulica u starom jezgru Zemuna, u narednih nekoliko meseci dobiće kanalizaciju.

Pre desetak dana počela je realizacija projekta izgradnja kanalizacione mreže u centralnom delu ove opštine na Dunavu, čiji su investitori Grad i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Procenjena vrednost radova je 383 miliona dinara, a biće postavljeno ukupno šest i po kilometara fekalne mreže.

Prve cevi postavljene su u delu Bežanijske ulice ka Senjskom trgu, a majstori su prošle nedelje već prešli na Senjski trg. Prema rečima predsednika GO Zemun Gavrila Kovačevića, sekundarnu mrežu dobiće stanovnici koji žive u bloku koji je oivčen ulicama Stevana Markovića, Nikolaja Ostrovskog, 22.oktobra, Vrtlarskom, Ugrinovačkom, Ćukovačkim putem, Cara Dušana, zapadne ograde zemunskog groblja, Sibinjanin Janka, Despota Đurđa, sve do Dunava. Ukratko, sve saobraćajnice koje vode ka reci i Keju oslobođenja.

– Nemerljiv je značaj ovog projekta za građane Zemuna – ističe Kovačević.

– Prvo, u pitanju je potpuno nova infrastruktura. To znači da će sve ulice dobiti i novu asfaltnu podlogu sa nivelacijom zemljišta. U nekim delovima, pri krajevima kolovoza nije bilo kanalizacione mreže. Sada će sve to biti izgrađeno, uključujući i kolektor.

Predsednik GO Zemun kaže da će, sa završetkom radova, nestati sve one bare koje su posle obilnih padavina pokrivale zemunske ulice. Kaže da stanari koji žive u blizini Dunava više neće strahovati od poplava i izlivanja šahtova, jer će biti postavljene cevi većeg profila.

– Kišna kanalizacija od 5,2 kilometra biće postavljena u svim ulicama koje pripadaju potencijalno plavnom području, dok će odvodi za fekalne vode biti dugački 1,1 kilometar, kako bi se obezbedilo priključenje korisnika na gradsku kanalizacionu mrežu – zaključuje Kovačević.

Ekološki i turistički značaj

NADLEŽNI iz Zemuna kažu da je ovaj veliki projekat važan i zbog turističke infrastruktre, jer je staro jezgro posebna ambijentalna celina od izuzetne istorijske i kulturne važnosti, i predstavlja simbol opštine. Takođe, ova investicija predstavlja trajno rešenj

Vecernje novosti

Tagovi:

Pročitajte još: