Okamenjena lepota stjuardese na zemunskom groblju: Bila je umetnica, stradala na današnji dan u avionesreći

Mlada Jasmina, sudent likovne akademije, vinula se tog kobnog 11. septembra 1973. godine u nebo. Radila je kao „perser“ stjuardesa JAT-a i nikada nje sletela.

Pedeset godina posle teške avionske nesreće u Crnoj Gori, zagledali smo se u njenu tanano izvajanu figuru, okamenjenu lepotu, koja svedoči o ovoj tragediji i nalazi se na Zemunskom groblju.

Lep stas, pogled u daljinu širom otvorenih očiju i – kao da hoće nešto da kaže. Jedna ruka je podignuta, prst nenametljivo uperen. Koji je bio njen sledeći cilj?

Druga ruka naslonjena je na mermer, na kome piše „Jasmina Narančić“. Svi njeni putevi prekinuti su strašnim udarom u stenu. Imala je samo 25 godina.

Avion na liniji od Skoplja, preko Titograda i Sarajeva do Zagreba nikada nije završio ovo dugo putovanje iznad balkanskog krša. Pre sletanja u Titograd (Podgoricu) udario je u vrh Babin zub, na planini Maganik kod Mojkovca.

Magla bi se mogla smatrati glavnim krivcem za nesreću, ali prijavljen je i kvar radio signala u Mojkovcu. U svakom slučaju – viša sila, niko nije proglašen krivim. Sa pilotom je komunicirala kontrola leta iz Podgorice, on je krenuo da spušta vazduhoplov ka aerodromu i kasno je primetio da se ispred nalazi smrtonosna prepreka.

Krenuo je da podiže avion, ali zadnjim delom trupa ipak je udario u vrh, što je dovelo do trenutne katastrofe.

Sati su prošli dok su nadležni, uopšte, uspeli da odrede lokaciju letelice.

Deset dana trajala je identifikacija tela, a 9 putnika sahranjeno je bez imena. Poginulo ih je 35, kao i šest članova posade.

Njen spomenik jedan je od mnogobrojnih umetničkih dela koja možete videti na starom zemunskom groblju.

Ovo je, inače, i najstarije beogradsko groblje, koje je zaštićena celina i o kome se stara JKP „Pogrebne usluge“.

Čitava istorija Zemuna, običnih ljudi različitih kultura, heroja i žrtava teških ratova, zapisana je na mermernim pločama iza stare puškarnice nekadašnje zemunske tvrđave.

Tagovi:

Pročitajte još: