OMAŽ MILANU TUCOVIĆU U GALERIJI ”A” U ZEMUNU

Diskretna, nenametljiva i gotovo za današnje vreme preosetljiva za vredno i lepo, Galerija ”A” u Bežanijskoj 55, neguje prvenstveno akvarel kao likovnu tehniku, ali i  stvaralaštvo koje nadilazi vreme i prerasta u udžbeničku klasiku. Žanrovski iskorak učinjen je grupnom postavkom ”U znak sećanja na Milana Tucovića”, koja traje tri meseca i biće zatvorena 11.septembra, te se dotle u miru i lepoti galerijskog prostora može razgledati.

Milan Tucović, vajar i slikar, izgradio je tokom svog kratkog života prepoznatljiv stil i zauzeo mesto jednog od najtalentovanijih stvaralaca. Na nezaboravan način ukrstio je i nadišao iskustva majstora vizuelnih umetnosti, potpisujući ih autentičnim rukopisom, otvoren za nove izlete.

Dopisujući kolegu i uzora, upriličeno je umetničko okupljanje u Zemunu; svoja dela su mu posvetili  Saša Marjanović, Vladimir Dunjić, Jovana Tucović, Silva Vujović, Sergej Aparin, Dragana Pajković Dodig, Nebojša Savović Nes, Zoran Velimanović, Danica Masniković, Endre Penovac, Željko Đurović, Bratislav Radovanović, Saša Tomičin, Boris Dragojević, Irena Kuzmanović. Mnoga od njih nastajala su u samoj galeriji na umetničkim okupljanjima tokom trajanja postavke. Jedina zadata ovom prilikom bila je forma, da slike i objekti budu u identičnim kutijama, diptisi, u maniru Milana Tucovića.

I tako je nastala nova vrednost po sebi, kakvu ova grupna izložba, omaž Milanu Tucoviću i predstavlja. Najtoplija preporuka je da u narednih mesec dana, koliko će trajati, odvojite vreme i posetite izložbu naših najpoznatijih savremenih  umetnika na jednom mestu, u Galeriji ”A” u Bežanijskoj ulici.

Tagovi:

Pročitajte još: