Ona je narodni heroj, a jedna škola u Zemunu po njoj nosi ime

Narodni heroj Sonja Marinković, o čijem boravku i radu u Zemunu su sačuvane brojne uspomene, rođena je 3. aprila 1916. godine.

Kao odličan učenik Somborske gimnazije, 1934. godine upisuje Poljoprivredno -šumarski fakultet u Zemunu, gde i u punom smislu te reči započinje svoje revolucionarne aktivnosti. Posebno je bila agilna u uključivanju žena u pokret otpora.

Više puta je hapšena i mučena u najzloglasnijim kazamatima, a Nemci su je streljali u dvadeset petoj godini života, 1941.

Sonja Marinković je proglašena za drugu ženu narodnog heroja (prva je bila Marija Bursać) već 1943. godine.

Ulica Dr Petra Markovića decenijama je nosila njeno ime.

U mnogim gradovima Vojvodine u kojima je živela, školovala se i bavila revolucionarnim radom ulice, škole, spomenici, spomen – ploče i biste čuvaju spomen na njenu veliku žrtvu.

U Zemunu, na ploči u holu Poljoprivrednog fakulteta, ime Sonje Marinković upisano je među 112 studenata ove visokoškolske ustanove koji su poginuli za slobodu svoje zemlje.

Osnovna škola ”Sonja Marinković” od 1957. godine nosi njeno ime. U holu škole nekada je bila izložena bista, rad vajara Gradimira Aleksića, a ostala je samo fotografija na ulazu osmoletke.

Tagovi:

Pročitajte još: