OPŠTINA ZEMUN NASTAVLJA DA POMAŽE PROJEKTE I PROGRAME IZ KULTURE

Gradska opština Zemun u 2022. godini finansira i sufinansira projekte i programe 25 udruženja iz oblasti kulture, koja su aplicirala na Javni poziv za dodelu namenskih sredstava iz opštinskog budžeta. Zahvaljujući projektnom finansiranju kulture i ove godine će krajem leta biti održan višednevni popularni ”Zemunfest ’22”, ali i ”Vreme za kulturu”, umetničke i kreativne radionice, savetovanja i izložbe radova u kojima će učestvovati 120 naših najstarijih sugrađana u organizaciji Humanitarno-edukativnog udruženja ”Zemun u srcu”.

Isto tako, nizom prigodnih kulturno-umetničkih programa Klub matične kulture Zemuna obeležiće tri decenije postojanja i rada, a kao trajni zapis ostaće monografija ”Otrgnut od zaborava 1992-2022”, hronika ljudi, inicijativa i aktivnosti preduzetih za očuvanje kulturne baštine i negovanje tradicije ”zemunske varoši”.

Pažnje javnosti svakako je vredan i projekat Jevrejske opštine Zemun ”Dve sinagoge u Zemunu”, koji podrazumeva istraživanje dostupne arhivske građe o izgradnji aškenaske i sefardske bogomolje i završnu izložbu dokumenata i artefakata.

Projekti i programi su i ove godine koncipirani za sve uzraste, amatere kao i profesionalne stvaraoce iz svih oblasti umetnosti, afirmisane i one koji traže svoju šansu, a kao i uvek, akcenat je na narodnom i izvornom stvaralaštvu i negovanju bogatog nematerijalnog kulturnog nasleđa Zemuna i svih naroda i narodnosti koji u njemu žive.

Tagovi:

Pročitajte još: