Opština Zemun realizovala obuku i stručnu praksu za 30 pripadnika Romske populacije

Projekat  „Osnaživanje romskih porodica u Zemunu u svrhe povećanja zaposlenosti“  
finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru grant šeme Programa Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih samouprava za inkluziju Roma, koju u Republici Srbiji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. 

Kroz partnerstvo i saradnju Gradske opštine Zemun i Fondacije SOS Dečija sela Srbija, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, radilo se na realizaciji ciljeva projekta i sticanju znanja i iskustava koja mogu pomoći drugima da u budućnosti realizuju slične projekte i uspešno rade na osnaživanju romske populacije u svojoj lokalnoj zajednici. 

Projekat čini je osnovni cilj ekonomsko osnaživanje i socijalna inkluzija 30 romskih porodica sa teritorije opštine Zemun

trajao  je 18 meseci,  a stažisti romske nacionalnosti su pohađali u toku 2 meseca preko  300 sati obuke za različite zanate, uz pomoć i nadzor mentora i stručnu praksu

Fondacija SOS Dečija sela  Srbija  je sprovela aktivnosti zahvaljujući kojima je targetirano je 30 pripadnika romske populacije koji su spremni za obuku za odabrane zanate.

Gradska opština Zemun realizovala je kroz projekat mentorsku obuku i stručnu praksu u trajanju od 300 sati za 30 stažista i stažistkinja, koji su prošli kroz mentorsku obuku i stručnu praksu u firmama, aktivno učestvovali u radnom procesu obučavajući se za navedene zanate: manikir, pedikir, masaža, depilacija, zidar, fasader, moler i keramičar

Svi stažisti su uspešno završili obuku i stekli pravo na sertifikate o završenoj obuci!

Posebno je značajna činjenica da je mentorsku obuku i stručnu praksu pohađalo 12 mladih žena što je  40%  od ukupnog broja stažista na projektu.

Osamnaest -18 stažistkinja je završilo preko 300 sati mentorske obuke i stručne prakse za poslove pedikira, manikira, depilacije i masaže, pri čemu se  6 stažistkinja, pripadnica romske populacije osposobilo se za poslove manikira i pedikira a 6 stažistkinja za poslove masaže i depilacije

Osamnaest – 18 stažista je završilo 300 sati mentorske obuke i stručne prakse za poslove zidara, fasadera, molera i keramičara, pri čemu se  9  stažista, pripadnika romske populacije osposobilo se za poslove zidara i fasadera, a 9 stažista za poslove molera i keramičara.

Realizacija projekta omogućila je osnaživanje lokalne zajednice u Zemunu za inkluziju Roma i jačanje položaja romske populacije kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih strateških mera Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016. do 2025. godine. 

Tagovi:

Pročitajte još: