OSAM DECENIJA OD STRAVIČNOG DEČIJEG ”MRTVOG KOLA” U MAŠVINI

Povodom osam decenija od pokolja dece u šumi Mašvina i stradanja 582 srpske žrtve u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u selu Sadilovcu na Kordunu tokom ustaške ofanzive 1942. godine, u hramu Svetih Ćirila i Metodija u Busijama 24. jula sa početkom u 10 časova biće služen parastos, a zatim će u 11 časova u parohijskom domu biti održana komemoracija.

O ovim strašnim zločinima govoriće kustos Muzeja genocida u Beogradu istoričar Bojan Arbutina, istraživač zločina na Kordunu Mile Bosnić, potomak žrtava i istraživač zločina na Kordunu Mirko Radaković, a sećanja i svedočenja preživelih čitaće glumac Dejan Stojaković. Potresne stihove koji oslikavaju monstruozne zločine nad srpskim narodom sa područja Korduna pod nazivom ”Na Kordunu grob do groba” govoriće članice grupe ”Banija”. Voditeljka komemoracije je Bojana Vučić.

Predviđeno je i potpisivanje inicijative da u znak sećanja na ove nedužne žrtve dve ulice u Beogradu dobiju nazive Dečijeg Mašvinskog kola i Sadilovačkih žrtava.

Inicijator i pokretač obeležavanja 80-godišnjice stradanja srpskih civila na slunjskom delu Korduna, kao i parastosa i komemoracije je Zavičajni klub Kordunaša iz Beograda, zajedno sa Udruženjem Krajiških Srba ”Prelo” iz Čikaga, Udruženjem Krajišnika iz Pančeva, Krajiškim privrednikom iz Beograda i Savezom Srba iz regiona sa sedištem u Beogradu.

Tagovi:

Pročitajte još: