Pretraga
Close this search box.

Osnovna škola „Lazar Savatić“ u Zemunu nekoliko dana zaredom dobijala je lažne dojave o bombama!

Tokom dana trebalo bi da bude usaglašen protokol o postupanju vrtića i škola u slučaju dojave o bombama, saznaje RTS. Na tome rade resorno Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer je proteklih dana dojava o postavljenoj bombi stigla za više obrazovnih institucija u Beogradu. Novi protokol biće poslat na potpisivanje predsednici Vlade, a nakon toga bi trebalo da počne da se primenjuje.

Osnovna škola „Lazar Savatić“ u Zemunu nekoliko dana zaredom dobijala je lažne dojave o bombama. Danas je sa radom počela nešto ranije, u 7.15, kako bi se pre početka regularne nastave, održala dopunska nastava. Pre nego što su deca ušla u školu, izvršene su sve bezbednosne provere. U ovoj školi se u slučajevima dojave o bombi različito postupalo u prethodnom periodu. “U ponedeljak je ekipa zaista došla brzo, pošto je policijska stanica Zemun preko puta nas i u roku od 5 do 10 minuta su bili tu, izvršili proveru. Naravno, pre svega učenici su evakuisani, bili na bezbednom sa svojim nastavnicima i posle trajanja pregleda smo se vratili na nastavu. Pošto su sada prioritet specijalne škole i vrtići, juče smo čekali ekipu i odlučili smo da učenike vratimo svojim kućama, da obavestimo roditelje i da održimo nastavu onlajn u određenom segmentu“, navodi direktor škole Goran Petrović.

Napominje da je pomoćno osoblje nakon policijske provere zaključalo sve prostorije.

Direktor ističe da ovakve situacije umnogome remete rad, pa je škola juče ponovo otvorila Gugl učionicu i učenicima podelila nastavni materijal putem mejla.

“Nadamo se da će već tokom dana stići uputstvo koje će precizirati postupanje“, rekao je Petrović i dodao da se za sada u ovakvim situacijama postupa na osnovu odluke direktora, koja se donosi uz saradnju i procenu nadležnih.

Ova škola će, navodi, uvesti i dodatne časove ukoliko to bude bilo potrebno kako bi se nadoknadilo propušteno gradivo.

“U ovom trenutku moramo prevashodno obezbediti sigurnost dece i biti usmereni na to, ali naravno obrazovanje ne sme biti zaustavljeno. Svedočili smo da je prethodnih dana ritam uobičajene nastave bio prilično poremećen“, rekao je Petrović.

Dodaje da su deca, nažalost, već navikla na ovakve situacije, da prate uputstva nastavnika, ali da su roditelji i dalje veoma zabrinuti.

“Prvo što uradim kada dođem u školu to je da otvorim sve mejlove. Sve moguće mejlove. I u poslednje vreme nama ne stižu prijave, nego nas policija obavesti da su oni dobili dojavu da su bombe postavljene“, kaže Petrović.

Policija je do sada identifikovala više osoba koje šalju lažne dojave o bombi. Među njima su državljani Srbije, ali i drugih država. Istraga i prikupljanje dokaza o osumnjičenima i dalje traje.

Tagovi:

Pročitajte još: