Home Društvo Otac dečaka iz Zemuna potresao Srbiju – “Veliki aplauz za antivaksere, moje...

Otac dečaka iz Zemuna potresao Srbiju – “Veliki aplauz za antivaksere, moje dete je vaša žrtva”

80
0

DAVOR LJutić iz Zemuna objavio je na društvenim mrežama objavu o sinu Nemanji koji se od novembra prošle godine bori za svoj život jer je zaražen virusom morbila kad je imao samo šest meseci.

Desilo nam se najveće zlo koje nismo mogli da zamislimo ni u najgorim košmarima. Naš stariji sin Nemanja se od novembra bori za svoj mali život. Toliko se to sve brzo izdešavalo da još nismo ni svesni toliko teške i užasavajuće situacije u kojoj smo se našli – započinje priču Davor.

Nemanja je prema rečima svog oca kao beba od šest meseci završio na operaciji jer je imao urođeni problem sa proširenim mokraćnim kanalom, a koji je saniran bez ikakvih problema.

– Tokom oporavka na Institutu za majku i dete, 2018. godine, vladala je epidemija morbila (male boginje) jer smo mi kao narod odjednom popili svu pamet ovog sveta i poverovali da MMR vakcina izaziva autizam kod dece i još kojekakve gluposti pa su brže bolje sve brižne mamice i tatice krenuli da izbegavaju vakcinisanje svoje dece pravdajući se da time “štite” svoju decu. Veliki aplauz za sve vas antivakcinaše – napisao je Davor.

Revoltirani otac je dodao da je njegov sin zaražen zahvaljujući antivakcinašima.

– Moj sin je žrtva upravo tih MMR antivakcinaša jer se sa šest meseci zarazio virusom morbila od drugog starijeg deteta koje je tada imalo nekih 6-7 godina. To starije dete je zarazilo celo odeljenje na Institutu, a zatim se virus neverovatnom brzinom širio i na ostala odeljenja. Ogroman broj malih beba je tada zaražen i većinu tih beba, nažalost, verovatno čeka ista sudbina kao i mog sina, a da njihovi roditelji to ni ne znaju, baš kao što i mi nismo – dodaje Davor.

Objašnjava da su male boginje mnogo opasnije nego što se zna i veruje:

Kratko ću objasniti koliko su zapravo male boginje jako opasno stanje. Postoji jedna “stvar” u telu koja se zove moždano-krvna barijera, a služi da štiti mozak od virusa i bakterija. Ta barijera postaje sve čvršća kako dete stari. Od rođenja do 12. meseca ta barijera je izuzetno oslabljena i zbog toga virusi i bakterije mogu da nađu svoj put do mozga u bilo kom trenutku i da izazovu neku upalu. To se upravo i dešava sa malim boginjama, ali na veoma podmukao način. Kad se dete u tom periodu zarazi, virus malih boginja pronalazi svoj put do mozga bez ikakvog problema, ulazi u mozak i ostaje tamo bez da izazove bilo kakvu upalu, jednostavno miruje i čeka. To čekanje, prema raznim studijama, traje u proseku 7-8, a nekad i više godina od prve infekcije. Prosto rečeno, imate savršeno normalno i zdravo dete posle zaraze morbila, da bi sa 7-8 ili više godina ono krenulo odjednom da propada, da mu slabi nervni sistem a ujedno i celo telo. To se upravo dogodilo sa mojim sinom, samo jako, jako rano. Krenulo je sa frasom, da bi tokom ispitivanja na dečijoj neurologiji neko uneo koronu i zarazio celo odeljenje, uključujući i mog sina. Od tada je krenuo pakao, jer doktori smatraju da je upravo to bio okidač za pokretanje celog tog stanja. Čuvaš dete ceo život od svega i svačega, a tamo gde treba da bude najsigurniji, bude najranjiviji…

Davor je naglasio da za ovu bolest nema leka.

– Prognoze su bedne, ali pošto je on mali i mozak mu se još razvija, mi verujemo da postoji šansa da pobedi ovu bolest. Tako da smo našli potencijalno rešenje u Turskoj sa transplatacijom matičnih ćelija, pa ko je koliko u mogućnosti neka pomogne. Za sada imamo GoFundMe samo, ali ćemo uskoro otvoriti i na Budi Human – navodi Davor.

Novosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here