Otkrivanje spomen-ploče: Sećanje na 150 godina od izgradnje Sefardske sinagoge u Zemunu

Na mestu gde se nekada nalazila Sefardska sinagoga izgrađena 1873. godine, a porušena 1947, okupiće se predstavnici zemunske i Jevrejske opštine

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, sutra u 11 časova u Dubrovačkoj ulici 21 biće otkrivena spomen-ploča posvećena sećanju na 150 godina od izgradnje Sefardske sinagoge u Zemunu i 575 stradalih članova Jevrejske opštine (u Jasenovcu i Staroj Gradiški za vreme Drugog svetskog rata). Ploču će, na zidu zgrade gde se nekada nalazila Sefardska sinagoga, otkriti Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun, a posle toga, u obližnjoj Aškenaskoj sinagogi u Ulici Rabina Alkalaja 5, biće predstavljen projekat „Identifikaciona kartica preživelih Holokausta”, posvećen članovima Jevrejske opštine Zemun.

Uvodnu reč daće Nenad Fogel, predsednik Jevrejske opštine Zemun.

Pored molitvenog čina, u Aškenaskoj sinagogi biće održan koncert novosadske grupe „Apsolutno romantično” – „Sećamo se mrtvih, slavimo život”.

Sefardska sinagoga izgrađena je 1873. godine na uglu Dubrovačke i Primorske ulice. Na njoj je pisalo: „Jer će se dom moj zvati dom molitve svim narodima.” Ovo versko zdanje podignuto je prema planovima Jozefa Marksa, a glavni donator bila je bankarska bečka kuća „Mato Ruso i sinovi”, čiji je predstavnik bio Samuel Ruso. Na svečanoj ceremoniji povodom otvaranja sinagoge govorio je rabin Levi Alkalaj, dok su prisutni bili baron Križ, general zemunski, i gradski komunitetski načelnik major Bah koji je postavio temelje hrama.

Živko V. Vasiljević, sin Vase Vasiljevića, održao je govor „o ljubavi i slozi”. Posle postavljanja kamena temeljca položena je i povelja u kojoj se navodi: „Od viših zemaljskih vlasti odobrenim planovima od ovdašnjeg graditelja gospodina Jozefa Marksa Božjom pomoću izgrađen”.

Sinagoga je oštećena u toku Drugog svetskog rata i to prilikom savezničkog bombardovanja Beograda i Zemuna, 17. aprila 1944. godine. Nakon rata Komisija komunalnog odseka Narodnog odbora Zemuna u oktobru 1947. sastavila je zapisnik o rušenju hrama Jevrejske veroispovedne opštine u Zemunu, prema zahtevu ove opštine. To je urađeno jer je procenjeno da je ovo zdanje suviše oštećeno i da treba da se ruši. Na mestu gde je bila Sefardska sinagoga kasnije su nikle stambene zgrade.

Tagovi:

Pročitajte još: