Home Društvo Otvara se legat Ester Bajer, jedne od retkih preživelih zatočenica logora Zemun

Otvara se legat Ester Bajer, jedne od retkih preživelih zatočenica logora Zemun

282
0

ESTER Bajer, jedna od retkih preživelih logorašica iz jevrejskog logora Zemun, odnosno Sajmište, koja je u njemu i rođena, potpisala je ugovor o legatu sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, kojim mu je poklonila celu svoju biblioteku i arhivu, uključujući originalne predratne fotografije porodice, kao i predmete iz svog stana, pre svega vezanih za Jevreje u Srbiji.

Bajerova je izgubila celu porodicu u Holokaustu, majka i rođaci odvedeni su iz logora Topovske šupe i Staro sajmište i ubijeni su u gasnom kamionu „dušegupka“. Pre toga, Ester, koja je prevremeno rođena, u sedmom mesecu, zbog loših uslova u logoru i stresa koje je njena majka doživela, sa samo 900 grama – spasena je. Iz logora ju je, preko Save, u torbi za hleb, prošvercovao stric Dragan Petković, koji je čudnim spletom okolnosti tu volontirao.Dete je odneto u dom u Zvečanskoj ulici. Pošto dugo nije imala svoj krevetac, spavala je u kutiji za cipele, napunjenoj vatom.

Nemački okupatori su redovno proveravali da li se u domu skrivaju jevrejska deca, pa su bebi dali srpsko ime – Olgica. Tako je preživela.Posle okončanja rata, kapetan rečnog broda Vilim Bajer, Olgičin deda sa očeve strane (u pitanju je luteranska porodica koja je došla iz Holandije), došao je po nju. U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester, a kada se udala, zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

Pokloni gospođe Bajer su most koji nas spaja sa sopstvenom prošlošću, ali i sa jednim narodom koji je bio i ostao važan deo naše zemlje. Čuvaćemo ih sa posebnom pažnjom u Adligatovom Domu legata – rekao je Viktor Lazić, predsednik Udruženja.

Vecernje novosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here