Pretraga
Close this search box.

Ove godine počinje gradnja pruge od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona!

On je naveo da će do kraja godine biti završena i pruga Novi Sad-Subotica

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će, u okviru priprema za Ekspo 2027, ove godine početi izgradnja pruge od Zemun polja do budućeg Nacionalnog stadiona, duga 18 kilometara. „Kada je reč o Ekspu, što se tiče mog Ministarstva, počećemo izgradnju pruge od Zemun polja do Nacionalnog stadiona, odnosno do budućeg sajma, aerodroma ‘Nikola Tesla’ i centra Surčina. Tom prugom će se ići brzinom 120 kilometara na sat i ona će biti deo buduće beogradske gradske železnice“, rekao je Vesić.

To će, već za nekoliko godina, omogućiti da građani iz Novog Sada vozom stignu do aerodroma, a kada bude završena brza pruga od Beograda do Niša, kojom će se između dva grada putovati 100 minuta, i iz Niša će se železnicom moći do „Nikole Tesle“, dodao je Vesić.

Ponovio je da će tokom ove godine biti završena izgradnja 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica.

To su dve deonice Moravskog koridora – od Preljine do Kraljeva i od Kruševca do Trstenika, brza saobraćajnica Šabac – Loznica, deonica Dunavskog koridora do Požarevca, kao i deonica od petlje Divci do Valjeva, sa auto-puta „Miloš Veliki“, te 19,5 kilometara auto-puta od Pakovraće do Požege i 18 kilometara autoputa od Sremske Rače do Kuzmina. Uz to, do kraja 2024. biće završeno još 108 kiloemtara brze pruge, od Novog Sada do Subotice, čime će broj kilometara brzih pruga biti čak 183, dodao je Vesić.

Tagovi:

Pročitajte još: