Ovo je FUDBALER o kome se malo zna a u Zemunu je večiti BROJ 1

Među „čistokrvnim“ Zemuncima, za njih dilema ne bi postojala. Uvek bi prvo mesto rezervisano za njega.

Veliki broj fudbalera afirmisao je FK Zemun i kasnije podario Večitim rivalima, odakle su nastavili blistave karijere. Svaki navijač bilo kog kluba, na pitanje koji su igrači vrhunac dosegli u Galenici a potom u Zemunu, reći će bez dileme: Slobodan Santrač, Dragan Lacmanović, Dragan Mance, Mateja Kežman, Dejan Čurović, Nenad Milijaš…

Ako biste anketu napravili među „čistokrvnim“ Zemuncima, za njih dilema ne bi postojala. Uvek bi prvo mesto rezervisano za Sinišu Gajina „Ćinanu“ (1950-2013).

Iako rodom iz Vojke, to mu nije smetalo ni da po završetku karijere ostane simbol zeleno-plavih iz Ugrinovačke. Po upokojenju, Zemunov as se pridružio ostalim legendama jugoslovenskog fubdala na „onom svetu“, ali ga navijači nikad nisu zaboravili.

Još tokom igranja u matičnom Sremcu, načulo se pod Gardošem da u ovom vojvođanskom mestu neko „čudo od deteta“ tera loptu.

Nisu u tadašnjoj Galenici gubili vreme. Otišli su da na delu vide nenadmašnog driblera, lukavog gol-igrača koji je mogao da odgovori svim pozicijama u fazi napada, a po potrebi da obavlja i zadatke u odbrani. Maestralne igre u Galenici brzo su se pročule do najmoćnijih klubova bivše „Juge“ u to vreme (sedamdesetih godina prošlog veka).

Mnogi prvoligaši poput Crvene zvezde, Partizana, splitskog Hajduka, Dinama iz Zagreba… nisu pitali za cenu, ali je popularni „Ćinana“ ostao veran svom Zemunu. Jedini put Gornju Varoš napustio je na završetku karijere, sa jednom sezonom provedenom u dresu sadašnjeg trećeligaša IMT-a.

Logično, sa igrama u Galenici, stigao je do reprezentacije. Na vrhuncu karijere, obukao je dres amaterske selekcije Jugoslavije, međutim, zdravstveno stanje nije dozvolilo Gajinu da postigne mnogo više na fudbalskom terenu, uprkos što su mu mnogi predviđali da će dotaći zenit.

Tome su kumovala njegovi ravni tabani. Sa tom urođenom manom, često je imao probleme na terenu. Brzo se umarao, tokom jačeg tempa nije mogao taktički da odgovori, a individualni treninzi su mu umesto koristi donosili štetu. Sa lakim treninzima tokom nedelje, bez konkurencije je bio najbolji na utakmicama, a čim bi tadašnji trener Stjepan Bobek pojačao ritam, gubio je kondiciju i čuvari su ga lako zaustavljali.

Nije hteo legendarni as Partizana „Štef“ da popusti, pa ga je na treninzima „lomio“ do poslednjeg atoma snage, kao i ostale fudbalere. To je Siniši Gajinu predstavljalo kamen spoticanja i krenuo je da silazi sa velike scene, da bi na kraju prešao na stadion pored Hale sportova.

I pored toga, „Ćinana“ je bio poštovan na terenu i van njega, kao skroman i druželjubiv, ostao večito u srcima svih poklonika zemunskog superligaša. Zato su mu i nadenuli epitet najpoštovanijeg i najboljeg igrača u istoriji fudbalskog kluba Zemun.

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: