Ilia Koberidze, ambasador Gruzije u Srbiji obratio se na otvaranju Food Talk 2021. u svojstvu prvog gruzijskog diplomate ikad poslatog u Republiku Srbiju i tzv. Zapadni Balkan da sa ponosom predstavlja zemlju bogatog istorijskog porekla, tradicionalnog, kulturnog nasleđa i naravno – velikog apetita.
– Moć hrane kao mehanizma za jačanje nacionalnog identiteta posebno je uočljiva u gruzijskoj dijaspori. Poznata je činjenica da je pretposlednja faza kidanja veza sa zavičajnim etnosom potpuna ravnodušnost prema etničkoj pripadnosti. A poslednja faza je kada nedostaje odanost domaćoj hrani. Mogu vam sa sigurnošću reći da će biti veoma teško naći Gruzijca koji odlazi u inostranstvo i koji je potpuno odbacio sve gruzijske proizvode i zaboravio ukus gruzijske hrane. Gruzijski restorani u inostranstvu igraju ključnu ulogu u gastronomskoj i kulinarskoj diplomatiji zemlje. Možete ih naći širom sveta, uključujući Bruklin, Menhetn, Nju Džersi, Pariz, London, Peking, a uskoro i Beogradu. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će se na Zemunskom keju uskoro otvoriti prvi gruzijski restoran u Srbiji koji će srpskim gurmanima ponuditi autentični ukus Gruzije – istakao je ambasador Koberidze.
Izvor/foto: na dlanu