Patrijarh Porfirije posetio izložbu ikona u Zemunu

Jedanaesta tradicionalana završna izložba polaznika ikonopisačke radionice Sveti Lazar priređena je 3. juna u Ateljeu i galeriji Čubrilo na Gardošu, koji su već decenuju partneri radionice, i ovogodišnji pokrovitelji.

Svim polaznicima, njihovim roditeljima i gostima, veliku radost i prijatno iznenađenje priredio je Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije koji je otvorio izložbu i uveličao događaj.

Mladim ikonopiscima obratio se Patrijarh srpski Porfirije i akcentovao ideju slobode koja znači činiti dobro, a kada radimo ono što je dobro postajemo Hristovi i slobodni, što je i naziv ovogodišnje izložbe.

Mnogo dece u uzrastu između 5 i 18 godina prošlo je u predhodnih 11 godina kroz ikonopisačku školu pod mentorstvom umetnice Marije Bajić koja je sa njima još od prvog dana. U  radionici deca uče  drevnu tehniku izrade ikona na lipovom drvetu sa pozlatom, po kanonu Pravoslavne Crkve.

U ikonopisačkoj radionici Sveti Lazar, stvara se svet po meri DOBRA, jer IKONA jeste DOBRO u nama. U procesu stvaranja najvažnije je saznavati i spoznavati sebe, otkrivati Boga, Crkvu i stvaralaštvo kao paletu duše koja raste u ponoći čoveka; kako rastu njihova dela i oni postaju ponos svojim roditeljima, učiteljima, prijateljima…

Svaki susret u radionici je iznova igra, iznova proces upoznavanja i iznova radost nastajanja likova Spasitelja, Bogorodice i Svih Svetih Crkve.

Postoje trenuci kada zaiskre oči, jer se u njima ogleda savršenstvo suštine i lika koji ostaje na daskama i platnima; iscrtan rukama umazanim stotinama boja, kako bi baš našli onu ”pravu” purpurnu, zelenu, plavu; onda kada početna nevešta linija postaje tačna, precizno otvarajući krug svetlosti iznad omiljenog Svetitelja čije su Žitije naučili, ponavljajući naglas Molitvu Duha Svetoga.

Koliko su deca verna i posvećena ovoj radionici govori i činjenica da su neki od njih u  školi ikonopisanja 8 i više godina, a neki se u nju vraćaju iako su već na fakultetu.

Tagovi:

Pročitajte još: