Pretraga
Close this search box.

PAZITE ČIME HRANITE LABUDOVE na Zemunskom keju: Ako im date OVE namirnice može da dođe do TRAGEDIJE

Šetate kejom, grickate kiflu ili kokice, vidite labudove koji su došli do obale i odlučite da sa njima podelite obrok. Nemali broj ljudi misli da će tako učiniti dobro delo, a nisu ni svesni da izazivaju samo jedan u nizu problema kod ovih ptica poput poremećaja poznatog kao „anđeoska krila“.

Koliko je hranjenje ptica hlebom ozbiljna greška objasnio je za „Blic“ Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– Ptice ne mogu da svare so, posebno ne u tolikim količinama koje se nalaze u hlebu. Beli hleb je nama lep kao pecivo, ali u njemu nema ničega što je ptici korisno jer je skinuta opna sa žitarice i ostao je praktično samo skrob unutra. Ako pogledate ptice u prirodi one jedu celo zrno, a ne prerađenu hranu. U hlebu, nažalost, ima mnogo aditiva koji nisu dobri ni za nas, a tek nisu za ptice. Sa druge strane, hleb koji se baca u vodu automatski se razgrađuje i zagađuje vodu, jer ogromna količina hranljivih materija koje ulaze u vodu dovode do bujanja algi, a tako se i ubija živi svet koji se nalazi u samoj vodi – objašnjava Ružić.

Kao jedan u nizu posledica koje se javljaju kada labudovi pojedu hleb je i deformitet krila zbog kojeg oni više ne mogu da lete i lako postaju plen.

– Labudovi su kratkoživeći organizmi vrlo osetljivog organizma i na njima se lako vide promene. Građani često vide labudove, primera radi, na zemunskom keju kojima su izvrnuta krila. Njima pera potpuno kontra rastu i oni više ne mogu da lete. Ta fiziološka promena, odnosno poremećaj kod ptica se zove „anđeoska krila“ i nastaje upravo zbog toga što ptice jedu previše hleba. Takođe, labud više ne može da poleti i može se desiti da izađe na obalu i da ga napadne pas – kaže naš sagovornik i dodaje da je prehrana ptica zabranjena u mnogim zemljama „zato što neko može da im baci zatrovanu hranu“.

Alternativa je kaže i predlaže jedno znatno jeftinije rešenje – žitarice. Kukuruz, pšenica, ječam i proso su samo neki od primera semena i žitarica kojima je moguće hraniti labudove. On dodaje da je suncokret koji nije pečen i soljen najbolji za manje ptice.

 

Tagovi:

Pročitajte još: