PČELARSKO UDRUŽENJE BATAJNICE – PROIZVOĐAČI, DONATORI I EDUKATORI

Početkom godine u Batajnici su se sastali i osnovali Pčelarsko udruženje Batajnice, a za predsednika izabrali Petra Dobrića i odmah počeli sa radom na više planova. Kako okupiti, udružiti, podučiti, privući buduće proizvođače meda, informisati članstvo o mogućnostima razvoja biznisa ili proizvodnje pčelinjeg ”leka”, kako u Udruženju zovu med i pčelinje proizvode, izvesti decu iz škola i upoznati ih sa ovim dragocenim insektom, njegovim gajenjem i pravilnim načinom upotrebe onoga što daruje košnica, osnovna je misija PUB-a.Pred kraj godine u kojoj su se udružili, batajnički medari su, prema rečima Petra Dobrića, privukli već stotinak članova u svoje udruženje i nekoliko puta organizovali izložbe meda, popularni ”Batajnički medenjak”.

Mnogi se čude otkuda med u Batajnici. U Batajnici proizvođači poštuju propisane standarde i svoje košnice sele u bagremare, na livade ili četinarske šume ”na ispašu” po svom nahođenju širom Srbije. Uostalom, ni domaći teren nije za potcenjivanje – pčele vole suncokret” – kaže Dobrić. U zavisnosti od vremenskih prilika, prinos po košnici se kreće od 10 do 15 kilograma po košnici, a svoj rod batajnički proizvođači meda rado doniraju, te su ga u dva navrata poklanjali za brži oporavak pacijenata zemunskih kovid bolnica: KBC ”Zemun” i Kovid bolnici u Batajnici.

Osim toga za svoje članstvo i sve građane organizuju prigodne edukacije, ali im je isto tako važna poduka koju sprovode po osnovnim školama. U dogovoru sa učiteljima i nastavnicima drže teorijsku i zabavnu nastavu na najsavremeniji način, prilagođenu dečijem uzrastu i, što je najvažnije, priušte im i ”praksu”, dan u pčelinjaku. Najmlađi se uče redovnom uzimanju meda, njegovoj lekovitosti, kako da prepoznaju pravi od lažnog, i to prateći ”radni” ciklus vrednih pčela i postupak proizvodnje pčelinjih darova, na opšte zadovoljstvo svih.

Tagovi:

Pročitajte još: