Petar Božović na otvaranju Festivala monodrame i pantomime u Zemunu

Festival monodrame i pantomime tradicionalno će se ove godine biti održan početkom jula, kaže za Nova.rs Vuk Miletić, izvršni producent ove manifestacije, koja se će biti na sceni Pozorišta lutaka Pinokio, kao i na drugim lokacijama u Zemunu – Staroj carinarnica, na otvorenom u Gospodskoj ulici i na Zemunskom keju

U takmičarskom delu programa u četvrtak 1. jula u 19 sati prvi nastupa bard srpskog glumišta Petar Božović sa monodramom „Reče mi jedan čovek, ćeraćemo se još, kad bidem mlađi“, a u 20.30 publici će se predstaviti Nikolina Vujević sa komadom „Nina“. Sutradan, u istim terminima, na repertoaru su „Čučuk Stana“ u izvođenju Nataše Petrović, Pozorište „Zoran Radmilović“ iz Zaječara i „Živojin Mišić“ u tumačenju Boška Puletića, Pozorišta Slavija iz Beograda. U subotu, 3. jula na programu je „Čaj sa Kublaj kanom“ glumca Jugoslava Krajnova, „Upalimo reflektore“ iz Novog Sada a potom će glumica Marija Đajić iz Poetskog teatra BiT iz Trebinja odigrati „Hasanaginicu“. Takmičarski deo programa zatvoriće glumac Slobodan Beštić sa monodramom „Noćni čitač“ u nedelju u 19 sati, a potom će u 20.30 nastupiti pantomimičari Marko Stojanović i Dalija Imanić sa komadom „Čekajući nebo – kad će više?!“.

U pratećem programu festivala održaće se tri promocije knjiga u Staroj carinarnici sa početkom u 12 sati. Prvog jula biće predstavljeno delo Milovana Zdravkovića „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, drugo dopunjeno izdanje. U petak 2. jula zakazana je promocija knjige „Čučuk Stana“ Željka Hubača, a 3. jula Marko Stojanović će govoriti o svojoj knjizi „Komunikator = Gladijator“.

Selektor festivala je glumac Predrag Miletić. O nagradi Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu odlučivaće tročlani žiri na čijem čelu će biti rediteljka Tatjana Mandić Rigonat a žiri publike će dodeliti Zlatnu kolajnu „Siniša Dašić“ najuspešnijem učesniku Festivala.

Prvi Festival monodrame i pantomime održan je 1973. godine. Idejni tvorac bio je Ljubiša Ružić, do prekida postojanja ove manifestacije, zaključno sa 1992. godinom. Grupa teatarskih entuzijasta pokrenula je 1995. inicijativu da se festival obnovi. Uspeli su da ga da ožive 1996, i da ga uprkos brojnim teškoćama održe, unaprede i razviju, da ga uvedu u međunarodnu porodicu monodramskih i srodnih festivala

Nova

Tagovi:

Pročitajte još: