Pretraga
Close this search box.

Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja u bolnici „Zemun“ zaživeće od ponedeljka

Ministarstvo zdravlja je, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu, razvilo centralizovanu platformu za zbrinjavanje urgentnih stanja, koja će, prema rečima resorne ministarke Danice Grujičić, početi da radi od ponedeljka. Platforma je za sada implementirana u pet zdravstvenih ustanova u Beogradu – u Univerzitetskom Kliničkom centru Srbije, kliničko bolničkim centrima „Dr Dragiša Mišović“, „Zvezdara“, „Bežanijska kosa“ i „Zemun“.

Grujičić je na prezentaciji platforme pojasnila da se time omogućava zdravstvenim radnicima da, kada pacijent iz jedne ustanove polazi ka drugoj, dobijaju signal na službenom telefonu da im stiže pacijent i da je potrebno da pristupe kompjuteru. „Oni ulaze u program gde vide sve podatke i analize koje su u prethodnim ustanovama urađene. Dobijaju kompletnu sliku gde taj pacijent treba da se smesti i on ide u intenzivnu negu ili na odgovarajuće odeljenje. Dalje se nastavlja postupak lečenja kao da je pacijent već od starta primljen u tu ustanovu“, rekla je Grujičić.

U narednih 10 dana u projekat će se uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“, dok će druga faza implementacije projekta uključiti i Zavod za urgentnu medicinu Beograd.

„Platforma će zaživeti od ponedeljka. Kad pacijent dođe svi njegovi podaci će biti u novoj ustanovi, neće biti gubljenja vremena. Platforma omogućava zaštitu podataka pacijenata i daleko olakšava rad i onih koji šalju i primaju pacijente“, rekla je ona.

Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata.

Tagovi:

Pročitajte još: