„PLAVO-ZELENA“ OAZA PORED DUNAVA DO 2024: Deo zemunskog keja u pilot projektu „euPOLIS“

DEO Zemunskog keja, između hotela „Jugoslavija“ i solitera na Karađorđevom trgu biće uređen onako kako građani budu želeli.

Stručnjaci projekta euPOLIS, u okviru kojeg se u četiri evropska grada kreiraju „plavo – zeleni“ parkovi, pozivaju ljude da učestvuju i popune anketu na njihovom sajtu.Uz danski Gladsakse, poljski Lođ i grčki Pirej, naš Beograd je jedan od četiri pilot – grada, u kojima će se do 2024. godine testirati inovativni način projektovanja funkcionalnih urbanih „plavo – zelenih“ parkova uz primenu rešenja inspirisanih prirodom i aktivno učestvovanje građana.- Cilj je poboljšanje kvaliteta života u gradu i unapređenja zdravlja i blagostanja građana – kažu iz euPOLIS.

Ove metode zajedničkog kreiranja prijatnijih i zdravijih javnih prostora za građane u Beogradu biće testirane na dve lokacije: na Zemunskom keju, od hotela „Jugoslavija“ do Karađorđevog trga i donjem Dorćolu, na delu Linijskog parka kod naselja Dunavski kej.Uvođenje elemenata prirode u urbano okruženje podrazumeva pametan izbor biljaka, korištenje energije zemlje, vetra, sunca kako bi život u tim sredinama bio bolji sa pozitivnim uticajem na zdravlje i blagostanje žitelja. Posle popunjavanja upitnika uslediće radionica sa građanima, gde će početi praktični deo zajedničkog projektovanja za deo šetališta uz Dunav. Glavne vodilje biće obezbeđivanje prijatnije temperature na ovoj lokaciji, smanjivanje zagađenja i količine alergena u vazduhu, te biološko prečišćavanje otpadnih voda kako vi se iskoristila za navodnjavanje.

Vecernje novosti

Tagovi:

Pročitajte još: