PLJAČKAŠA ULOVIO POMOĆU „FEJSA“: Evo kako je Slađan Jankov proglašen za najboljeg policajca u Zemunu

LOPOV naoružan nožem uleteo je po podne u poštu u zemunskom naselju Ugrinovci.

Prošao je između starijih sugrađana koji su čekali isplatu penzija, preskočio pult i zaštitno staklo, te je uz pretnje uplašenim službenicima oteo više od dva miliona dinara. Istrčao je iz filijale i pobegao ka gradu.

Kada je ovu informaciju 10. marta oko 17.20 dobio Slađan Jankov (46), zamenik šefa Odeljenja za suzbijanje kriminala u Policijskoj stanici Zemun, nije se nadao da će zbog brzog rešavanja ovog slučaja dobiti priznanje. Proglašen je najboljim policajcem u Zemunu za mart, a od lokalne samouprave dobio je zahvalnicu i novčanu nagradu.

Nagrađeni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova, za „Novosti“, priseća se kako je teklo hapšenje starog znanca zemunske policije, kojeg je naš sagovornik uspeo da identifikuje uz pomoć „Fejsbuka“.

 Kad su mi kolege javile da je opljačkana pošta Ugrinovcima, poslao sam dve ekipe, to je standardna procedura. Međutim, setio sam se kako sam 2009. i 2010. godine hapsio razbojnika koji je na identičan način pljačkao pošte po centru Zemuna i okolnim naseljima. Kad su mi kolege rekle da je preskočio pult – upalila mi se „lampica“.

Od kolega na terenu tražio je da mu pošalju snimak sa nadzornih kamera, kako bi potvrdio svoje sumnje. Video je da je lopov nosio hiruršku masku. Pozvao je službenika MUP da mu u sistemu pronađe fotografiju odranije i sklopila se još jedna kockica. Ispostavilo se da je stari razbojnik na kojeg je Slađan sve vreme sumnjao, izvadio ličnu kartu po izlasku iz zatvora u septembru prošle godine.

– Kad sam video slike, ličilo mi je na njega – i po konstituciji i po načinu izvršenja krivičnog dela. Pretraživao sam društvene mreže da vidim ima li negde otvoren profil. Našao sam ga na „Fejsbuku“, pod punim imenom i prezimenom a na jednoj od fotografija imao je isti gornji deo trenerke kao dok je pljačkao poštu! Tad sam bio 100 odsto siguran da je u pitanju isti čovek.

KARIJERA DUGA DVE DECENIJE

SLAĐAN Jankov od 2001. godine radi kao zamenik šefa Odeljenja za suzbijanje kriminala u zemunskoj policiji. Priznanje koje mu je dodelila Opština Zemun nije prvo u karijeri dugoj dve decenije.

– Ovo priznanje je rezultat dobre saradnje i organizacije sa kolegama u stanici. Ima nas više od 300 na teritoriji Zemuna. Bila je ovo opsežna akcija koja se završila dobro i uspešno, u kojoj sam učestvovao od kuće. Kao i svaki posao, i ovaj naš ima lepe i ružne trenutke, ali svaki uspešno rešen slučaj nam je motivacija za dalji rad.

Uz pomoć kolega iz Odeljenja za suzbijanje razbojništva Policijske uprave za Grad Beograd, koje su angažovale sve raspoložive snage, lopov je uhvaćen za sat vremena.

– Radnici filijale su nam rekli da bi, da je došao ujutro, odneo oko sedam miliona dinara, jer je tog dana bila isplata penzija. Očigledno je razbojnik izabrao baš taj dan za „akciju“, ali je napravio grešku – došao je na teren gde ga svi dobro znamo.n

Novosti

Tagovi:

Pročitajte još: