Počela rekonstrukcija Keja oslobođenja, završetak radova u aprilu sledeće godine

REKONSTRUKCIJA Keja oslobođenja u Zemunu počela je pre nekoliko dana i trajaće sve do sredine aprila naredne godine.

Planirano je da radovi obuhvate potez dug 1.069 metara, od Ulice Stevana Markovića do obaloutvrde.

Prema ranijim najavama iz GO Zemun i gradskog Sekretarijata za investicije, tokom narednih sedam meseci, mašine će obnoviti samo ulicu, ali ne i pešačko šetalište uz Dunav. Za ovaj poslednji projekat tek je raspisan konkurs kojim Opština traži idejno rešenje za izgled i produžetak šetališta od Gardoša do Pupinovog mosta.

Kada je reč o sanaciji saobraćajnice nad Dunavom, biće promenjene vodovodne i kanalizacione cevi na celom potezu, a izgradiće se i kolektor fekalne kanalizacije jer na delu ulice uopšte nije izgrađena mreža. Duž celog kolovoza postaviće se novi stubovi javne rasvete, saobraćajna konstrukcija biće izmenjena, trotoari sređeni, a deo puta od Ulice Petra Markovića do Stevana Markovića asfaltiran, a ostatak do obaloutvrde popločaće se kamenim kockama. U blizini zgrade katastra izgradiće se parking za četiri laka dostavna vozila, kako bi se snabdela Gospodska ulica.

– Kružni tok biće izgrađen kod restorana „Bela Napoli“, ulica Kej oslobođenja, od raskrsnice sa NJegoševom biće proširena na pet i po metara – kažu iz GO Zemun.

– Upravo na tom delu biće i kružna raskrsnica, kako bi vozila mogla da se okreću. Tako će u hitnim situacijama i vatrogasna kola moći da stignu do tog dela Keja, što ranije nije bilo moguće.

Kod kružnog toka biće napravljen i parking za turističke autobuse, a u planu je i obnova ulica koje izlaze na Kej oslobođenja – Kosovske, Beogradske, Obradovićeve, Davidovićeve i Petra Markovića, koje će dobiti novu kaldrmu, čime će biti vraćen nekadašnji izgled Zemuna. Vrednost ovog projekta je 360 miliona dinara bez PDV.

Takođe, počela je i izgradnja kanalizacione mreže u starom jezgru Zemuna, čiji su investitori Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Procenjena vrednost radova je 383 miliona dinara, a projektom je obuhvaćeno 30 ulica gde će biti izgrađeno 6,5 kilometara kanalizacije.

Sekundarnu fekalnu mrežu dobiće stanovnici starog jezgra Zemuna, sve ulice koje vode ka Dunavu i Kej oslobođenja.

Uređenje šetališta

ZEMUNSKA obala, na delu od Gardoša do Pupinovog mosta, u dužini od 2,7 kilometara biće obnovljena i uređena. GO Zemun, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za urbanističko – arhitektonsko idejno rešenje obaloutvrde keja kod Dunava. Rok za predaju radova je 7. decembar. Granica ovog projekta obuhvata zonu lesnog odseka, priobalja i akvatorije Dunava od Pupinovog mosta, saobraćajnice T6, do kule Gardoš i zemunskog keja, površine oko 22 hektara, ukupne dužine 2,7 kilometara i širine 150 metara. Duž celog priobalja planiraju se pešačke i biciklističke staze, odmarališta sa klupama i česmama, mestima za parkiranje dvotočkaša…

Vecernje novosti

Tagovi:

Pročitajte još: