Počinje gradnja kompleksa za proizvodnju kineskih vakcina u Zemunu

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dodelila je ugovor za opremanje lokacije za gradnju fabrike vakcina Sinofarm grupi ponuđača koju čine beogradske firme RAS inženjering niskogradnja, DC Energocoop, Resa gradnja, Biodekor i GeoSpes.

Ponuđena cena za izvođenje radova iznosi oko 1,67 milijardi dinara sa PDV-om (1,39 milijardi bez PDV-a), a rok za završetak je 120 dana od dana uvođenja u posao.

U odluci o dodeli ugovora podseća se da je Direkcija 2. avgusta pokrenula postupak javne nabavke u formi pregovaračkog postupka bez objavljivanja poziva, za ovaj posao procenjene vrednosti približno 1,47 milijardi dinara.

Kao razlog za pregovarački postupak navedeno je da su u pitanju hitni radovi na izgradnji komunalne infrastrukture zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Po istom osnovu putem pregovaračkog postupka izabran je i Institut za puteve Beograd, koji je izradio tehničku dokumentaciju za opremanje lokacije.

Podsetimo, gradnja fabrike Sinofarmovih vakcina najavljena je u martu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je rekao da je ta investicija dogovorena u Abu Dabiju i da će se fabrika graditi sa Emiratima i Kinezima, te da će proizvodnja kineske vakcine u Srbiji početi već 15. oktobra.

On je najavio da će Srbija obezbediti zemljište i infrastrukturu, kao i da će uložiti 18 mil EUR u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina, za grip, tetanus i vakcine protiv virusa korona.

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević rekao je Tanjugu krajem jula da očekuje da će do kraja avgusta početi izgradnja servisne saobraćajnice koja će voditi od Grmeča do parcele buduće Sinofarmove fabrike vakcina na lokaciji Soko salaš.

Dodao je da prema planu prve vakcine iz ove fabrike treba da izađu krajem godine.

B. P.

Tagovi:

Pročitajte još: