PODRŠKA KULTURNO-UMETNIČKIM DRUŠTVIMA I AMATERIZMU U ZEMUNU

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i pomoćnik predsednika Andrijana Kukolj ugostili su predstavnike zemunskih kulturno-umetničkih društava.

Predsednik Kovačević istako je važnost delovanja amatera u kulturi i umetnosti, pre svega u lokalnim zajednicama na planu nasleđa i identiteta, istakavši da se Opština trudi da pomogne rad kulturno-umetničkih društava putem konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata u oblasti kulture, te da je cilj ovog sastanka na kojem su bili predstavnici kulturno-umetničkih društava ”Branko Radičević, ”Jana”, ”Ju-Lira”, ”Batajnica”, Sedmica” ”Ćirilo i Metodije” i Taurunum”, unapređenje saradnje.

”Veoma je važna promocija i negovanje nematerijalne kulturne baštine i kolorita folklora, organizovanjem koncerata i manifestacija u okviru međusobne saradnje kulturno-umetničkih društava. Zemun ima tradiciju amaterizma staru više od jednog veka, i to nas svakako obavezuje da zajednički unapredimo rad društava, da podmladimo ansamble i da prezentujemo ono što Zemun ima, u pesmi, igri, nošnji, u svojoj raznolikosti, od Srema do Krajine”, naglasio je predsednik Kovačević.

Učesnici sastanka su saglasni da su nastupi na raznovrsnim manifestacijama i događajima najbolji način da se publika upozna sa nasleđem, koje je utkano u našu svakodnevicu i da se tako na neki način saučestvuje u očuvanju tradicije i kulturnog identiteta, budući da je narodno stvaralaštvo upravo nastajalo, modifikovalo se i prenosilo kroz amaterizam.

Tagovi:

Pročitajte još: