Pretraga
Close this search box.

Pogrebne usluge spremni da pruže pomoć članovima porodice preminulog: Nova grobna mesta i nova groblja u Zemunu

Očekujemo da tokom ove godine počnemo s izgradnjom novog groblja u Kaluđerici, a predviđena je izgradnja Lešće 2, Bežanija 2 i groblja u Batajnici, kaže v. d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd Vladan Đukić.

Nedostatak grobnih mesta je situacija sa kojom se suočavaju sve evropske i svetske metropole. Na grobljima koja su trenutno u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd godišnje je potrebno oko 4.500 novih grobnih mesta, koja je JKP „Pogrebne usluge“ u prethodnih desetak godina uspevalo da obezbedi, kaže v. d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, Vladan Đukić.

– JKP „Pogrebne usluge“ Beograd se trenutno stara o sledećih deset gradskih grobalja: Novo, Centralno, Zemunsko, Banjičko, Topčidersko, groblja Stara i Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg. Pored navedenih na široj teritoriji Beograda postoji još blizu 180 manjih grobalja kojima upravljaju gradske opštine i drugi oblici lokalne samouprave – istakao je Đukić, i dodao da je odlukom Skupštine grada Beograda koja je prepoznala ovaj problem predviđena izgradnja novih grobalja: Lešće 2, Bežanija 2, groblja u Kaluđerici i groblja u Batajnici, koja će biti u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd.

GROBNA MESTA I GROBNICE

– Pojam grobnog mesta obuhvata grob, grobnicu i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka (rozarijuma i kolumbarijuma) – objašnjava Đukić.

– Grob nije moguće zakupiti za života, jer se dodeljuje nakon smrti, prema prebivalištu preminulog lica, i to na pomenutim otvorenim grobljima: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija – objasnio je Đukić, i dodao da Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u zatvorena groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta.

Nova grobna mesta i nova groblja u Beogradu

– Za života je moguće zakupiti isključivo grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobnice (mesta sa postojećim spomenikom) se mogu zakupiti na otvorenim grobljima u nadležnosti našeg preduzeća, dok su grobnice koje se daju u zakup na nekim od zatvorenih grobalja dostupne svima, u skladu s njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku. Potražnja za zakupom grobnica je izuzetno velika, ali naše preduzeće je uz velike napore uspelo da izgradi određen broj grobnica. Ono što trenutno imamo stavićemo na raspolaganje za zakup i do sledeće građevinske sezone neće biti izgradnje novih grobnica, posebno imajući u vidu da će se naše preduzeće intenzivno angažovati na izgradnji groblja u Kaluđerici – navodi Đukić.

UPOZORENJE NA MOGUĆE PREVARE

V .d .direktora JKP „Pogrebne usluge” Vladan Đukić navodi da su naročito u poslednje vreme, u trenutku najvećeg bola i tuge, kada su suočeni sa gubitkom najmilijih, sugrađani izloženi pritiscima sumnjivih preduzeća i pojedinaca, odnosno na njihova vrata, čak i pre mrtvozornika kucaju sumnjivi ljudi koji počinju da nude „pomoć“ predstavljajući se kao radnici „Pogrebnih usluga“.

– Potreseni i u nemogućnosti da racionalno rasuđuju, ožalošćeni prihvataju ponudu za obavljanje sahrane, koja je znatno viša od realne cene. Koriste se sve moguće situacije kako bi se ostvario što veći profit – objašnjava Đukić – često se dešava da se svega 15 minuta posle prijave smrti pojavljuju privatnici koji se predstavljaju kao da su zaposleni u JKP „Pogrebne usluge“, uzimaju ček od penzije i daju cene koje su više od realnih. Savetujemo svima da nakon što mrtvozornik konstatuje smrt pozovu „Pogrebne usluge“, da bi s ljudima koji su za to obučeni i profesionalni ugovorili uslove sahrane. Naravno, građani imaju pravo da kontaktiraju i privatna preduzeća, da uporede kvalitet usluge i cene i odluče se za najprihvatljiviju ponudu.

– Sugrađanima bismo takođe želeli da skrenemo pažnju da se ugovaranje svih vrsta usluga na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća (pranje, čišćenje i uređenje grobnih mesta, sađenje i zalivanje cveća, nasipanje zemlje i rizle, uključujući i klesanje slova i druge kamenorezačke radove) obavlja isključivo u službenim prostorijama ovog preduzeća, kako ne bi postali meta nesavesnih pojedinaca koji se predstavljaju kao radnici JKP „Pogrebne usluge“ i sugrađanima na prevaru uzimaju novac obećavajući različite usluge – kaže v.d. direktora Vladan Đukić.

– Moram da upozorim građane da sve što treba da se uradi na groblju to obavezno rešavaju kod nas u našim službeni prostorijama i na šalterima. Kada uplate novac za te poslove i naši zaposleni ih sprovedu, onda informišu naše korisnike da je posao urađen, a sve mora da ide preko računa. Građani nikome ne bi trebalo da daju novac u ruke samo na osnovu obećanja da će nešto biti urađeno – zaključuje Đukić.

Tagovi:

Pročitajte još: