Pojačano čišćenje kišne kanalizacije u Zemunu u naredna tri meseca

Minimalna količina kiše, oko šest litara po kvadratnom metru, pala je prekjuče ali su pojedini delovi grada opet bili pod vodom. Deo Mladenovca bio je potopljen, a na Bežanijskoj kosi je od poslednjih pljuskova i velike količine vode eksplodirao hidrant. Zemun i Novi Beograd još se nisu oporavili od julskog potopa, gde je štetu pretrpelo više od 700 domaćinstava. Ono što se obično prilikom svakog jačeg pljuska dogodi jeste da se odvodi kišne kanalizacije zapuše, pa se voda umesto da otiče razliva po ulicama, stvara omanja „jezera”, a onda se uliva u prizemne prostorije ili usporava saobraćaj. Zbog toga se već duže vreme postavlja pitanje šta može da se učini da se takve situacije spreče.

– Mislim da mi možemo da poboljšamo stanje, da imamo mogućnost da u naredna tri meseca 20 do 30 odsto ubrzamo protok vode za one delove mreže koji godinama nisu pročišćavani. To je procena mog pomoćnika Cvija Babića, ali i novog direktora „Vodovoda”. A kada to bude završeno, onda ćemo početi da menjamo dotrajale instalacije. Jer ne znamo šta je ispod zemlje. Tek kada pukne cev, znate da nešto nije uredu. Zbog toga je u planu da nabavimo uređaje koji mogu da utvrde u kakvom su stanju cevi i da onda predupredimo njihovo pucanje. Ali za sve to nam je potrebno vreme – rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić za elektronske medije.

Za vreme padavina nadležne gradske službe su bile na terenu na svim kritičnim mestima i uspele su da reaguju na pravi način, podsetio je Miroslav Čučković, gradski menadžer, i naveo da je uobičajeno da u avgustu bude letnjih pljuskova.

Uređaji koji pokazuju kolika količina vode se nalazi u gradskoj kanalizaciji potvrđuju da je na mnogim mestima kiša prodrla i do kanalizacionih cevi.

– U programu stabilizacije grada i pripreme za predstojeću jesen i zimu, akcenat je stavljen na čišćenje postojećih slivnika čija protočnost nije bila na maksimumu, a tim poslom će se baviti sve službe „Beogradskog vodovoda i kanalizacija”. Videćete ih na ulicama sa specijalnim vozilima, kojih imamo 25, dovoljna za takvu vrstu pročišćavanja. Dali smo i nalog da se servisiraju sve velike pumpe JP „Beogradvode”, koje bi crpele viškove prema Savi i Dunavu – rekao je Čučković.

Na pitanje koliko se novca iz gradskog budžeta izdvaja za kišnu kanalizaciju i rešavanje problema koji nastanu usled obilnih padavina, Čučković je rekao da je u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove opredeljeno 426 miliona dinara za tu namenu.

Tagovi:

Pročitajte još: