Pojačano prisustvo policije u školama u Zemunu

Kako je izjavila major policije Danijela Ostojić iz Uprave policije, jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova je zaštita bezbednosti učenika, zaposlenih u školama i škola, kao i očuvanje mira i sigurnosti svih građana.

„U cilju zaštite ove najosetljivije kategorije lica i svih građana Republike Srbije, u toku trajanja nastave u svim osnovnim i srednjim školama obezbeđeno je prisustvo školskog policajca, kako bismo zajedno prevazišli ovu tešku situaciju u kojoj se nalazimo“, rekla je Ostojićeva.

Ona je objasnila da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u narednom periodu, intenzivirati preventivne aktivnosti, kao što su predavanja, projekti, tribine i interaktivne radionice, sa ciljem podizanja bezbednosne kulture i svesti dece i mladih, kao i zaštite od svih rizika u kojima se mogu naći tokom boravka u školi, na putu od kuće do škole, kao i na društvenim mrežama.

Ostojićeva je istakla da je poslednjih nekoliko dana, nakon dva tragična događaja, u Srbiji prijavljeno više od 120 događaja zbog pretnji učenika, kao i objavljivanja neprimerenih sadržaja na društvenim mrežama, koji dodatno unose nemir i strah.

„Zbog toga Ministarstvo još jednom apeluje na sve građane da sačuvamo razumnost i stabilnost pogotovo kada su u pitanju naša deca koja informacije prate iz različitih izvora i medija. Neophodno je da njihovi profili na društvenim mrežama budu pod roditeljskom kontrolom, ali je jednako važno da odrasli pokažu najviši stepen odgovornosti i ne objavljuju i ne dele neproverene i neprimerene sadržaje na društvenim mrežama“, naglasila je Danijela Ostojić.

Ona je apelovala i na decu da vode računa o ponašanju i pokažu svoju odgovornost, kako bismo svi zajedno doprineli smanjenju vršnjačkog nasilja i učinili bezbedno okruženje za život i rad učenika, zaposlenih u školama i škola, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Tagovi:

Pročitajte još: