POLOŽENI VENCI NA DAN OSLOBOĐENJA ZEMUNA

Vence na Cpomenik palim borcima od 1941. do 1945. godine 21. oktobra položile su delegacije OO SUBNOR-a Zemun, boračkih udruženja, političkih organizacija i građani Zemuna. Poštu oslobodiocima, borcima Narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora, odali su članovi Veća Gradske opštine Zemun Dragan Matijević i Ivan Morić.

Posle minuta ćutanja žrtvama fašističkog terora, o bici za Beograd i Zemun govorio je sekretar SKOJ-a Miloš Karavezić, a prigodan svečarski program izveli su učenici Osnovne škole ”Svetozar Miletić”.

Nakon što je 20. oktobra 1944. godine oslobođen Beograd, partizanske jedinice i Crvena Armija prešle su narednog dana Savski most i u teškim borbama slomili otpor neprijatelja na aerodromu i železničkoj stanici i ušle u Zemun. Napredovanje prema Batajnici završeno je oslobađanjem ovog zemunskog naselja 23. oktobra.

U toku dvonedeljne Beogradske operacije na oltar slobode živote je položilo oko tri hiljade boraca i građana i blizu hiljadu pripadnika Crvene armije.

Zemun sa okolnim naseljima je za nepune četiri godine rata položio ogromne žrtve i dao na desetine narodnih heroja, a Marija Bursać i Sonja Marinković proglašene su za prve žene heroje nakon završetka Drugog svetskog rata.

Tagovi:

Pročitajte još: