Pomen hroničaru iz Zemuna: U galeriji KZM održan „Brankov dan“

U galerijskom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun, 17. maja po sedmi put zaredom održana je manifestacija ”Brankov dan”, ovoga puta pod nazivom ”Muzeju na dar”.

Uspomenu na lik i delo poznatog zemunskog hroničara Branka Najholda, koji je preminuo 2016. godine evocirali su novinarka Elizabeta Kužnik Arsenović i istoričari Silvija Krejaković i Darko Ćirić. Događaju je prisustvovao sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković.

Bila je to prilika da prisutni saznaju nešto više o Fondu Branka Najholda koji je oformljen 2019. godine u Zavičajnom muzeju Zemuna, kao dar Brankove životne saputnice Bojane Ivanović. U više od 80 kutija i registratora nalazi se bogata zaostavština, koju čine istorijska dokumentacija, fotografije, artefakti i materijalni tragovi prošlosti, a sve to je vezano za privrednu, vojnu, kulturnu i zdravstvenu istoriju Zemuna. Najreprezentativniji primerci iz zbirke biće predstavljeni u novoj stalnoj postavci muzeja.

Branko Najhold je kao vrsni hroničar otrgao od zaborava milenijume razvoja Zemuna, a posebno dvadeseti vek. Autor je skoro pedeset knjiga o Zemunu, na stotine kataloga kao i članaka u brojnim publikacijama, brojnih izložbi širom zemlje. Osnivač je je Zemunskog međunarodnog salona karikature i Izdavačke kuće “Trag”.

Ostavio je neizbrisiv trag u istorijskom pamćenju Zemuna. Za doprinos kulturnom životu 2001. godine Gradska opština Zemun ga je nagradila Poveljom o javnom priznanju sa medaljom – Počasni građanin Zemuna, a za doprinos razvoju svetske karikature dobio je nagradu Međunarodne organizacije karikaturista (FECO) 2006. godine.

Pre tri godine na Zemunskom keju svečano je otvorena spomen klupa sa Brankovom skulpturom, a sada je ”Brankov dan” povod da se sačuva uspomena na ovog znamenitog Zemunca.

U muzičkom delu programa nastupila je na harfi Dunja ter Haar.

Tagovi:

Pročitajte još: