POMEN SLAVNOM HEROJU MAJORU MILIVOJU RAŠUU U ZEMUNU

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević 27. juna u naselju Busije prisustvovao je pomenu komandatu jedinice Milicije Krajine majoru Milivoju Rašuu, koji je učestvovao u operaciji ”Koridor” 1992. godine. Venac na spomen obeležje posvećeno stradalnicima braniocima Republike Srpske Krajine i Republike Srpske položili su predsednik Kovačevići i brat heroja Krajine Nebojša Rašuo.

Pomen je održalo sveštenstvo hrama Svetih slovenskih mučenika Ćirila i Metodija, a dužnu počast ovom heroju, povodom tri decenije od pogibije, odali su njegovi Žagrovićani, Krajišnici, stanovnici naselja Busije, Batajnice, Ugrinovaca i udruženja boraca.

”Mi istorijske datume obeležavamo na dostojanstven način iskreno verujući da je uloga malog-velikog čoveka, kakav je bio naš komandant Milivoje, jednako važna, kao što su važna još mnoga imena ostala na seoskim grobljima, i na spomen obeležjima. Opština Zemun će učiniti sve kako bi jedna ulica u ovom najvećem krajiškom naselju ponela ime majora Milivoja Rašua”, rekao je predsednik Kovačević, i tom prilikom ukazao na značaj negovanja kulture sećanja na one koji su položili živote da bismo mi imali budućnost, jer su u Busijama dva puta obeležene godišnjice operacija ”Oluja” i podsetio sve prisutne da je Gradska opština Zemun tih devedesetih godina postala dom svima onima koji su napustili svoja ognjišta, a Busije izrasle u simbol krajiškog naroda.

Novinar Davor Lukač kao inicijator sećanja na lik i delo majora Rašuoa zahvalio se Gradskoj opštini Zemun koja je preuzela organizaciju ovog komemorativnog skupa.

”Koridor 92” je jedna od najvažnijih bitaka s početka rata sa kojim je srpski entitet konačno povezan uskim koridorom sa Srbijom, odnosno spojili su se zapadni i istočni deo Republike Srpske. U operaciji ”Koridor 92” ukupno je bilo angažovano 1200 milicionera Republike Srpske Krajine. Poginuo je 31 borac, a ranjena su 84 pripadnika Milicije RSK.

Major Milivoj Rašuo je rođen 1960. godine u selu Žagrović opština Knin. Završio je Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju kopnene vojske, kao prvi u klasi 1983. godine. Profesionalnu vojnu karijeru započinje u Sloveniji u jedinici za planinsko-brdsko ratovanje, nastavlja je u Pančevu gde postaje instruktor za izviđačku-diverzantsku obuku, da bi septembra 1991. godine otišao u Knin. Od dolaska u Knin do operacije Koridor prolazi nekoliko ratišta u Dalmaciji i zapadnom delu RSK. Na probijanje Koridora odlazi krajem maja 1992. godine predvodeći bataljon specijalne milicije RSK. Gine u noći 27./28. jun 1992. godine. Sahranjen je u rodnom selu.

Tagovi:

Pročitajte još: