Pretraga
Close this search box.

Poreski inspektori iz Zemuna davali pare fantomskim kinezima: Otkrivamo sve detalje hapšenja zbog prevare teške 124 miliona dinara

Sedam uhapšenih poreskih inspektora iz Beograda osumnjičeni su da su dve godine zloupotrebama i unošenjem lažnih podataka pomagali firmama da povrate porez. Kako „Blic“ saznaje njihovi klijenti su bila preduzeća registrovana u Beogradu, čiji su vlasnici kineski državljani, koji praktično ne postoje. Iza tih firmi krije se organizovana kriminalna grupa, a poreski inspektori su ojadili budžet države za čak 124 miliona dinara!

Velika akcija policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu rezultirala je hapšenjem sedam inspektora, zaposlenih u Ministarstvu finansija, filijalama Poreske uprave na Voždovcu i Zemunu. Ovi državni službenici su bili na rukovodećim položajima. Kako saznaje „Blic“, oni se sumnjiče da su za nekoliko firmi u Beogradu unosili netačne podatke i obračune, da bi tim preduzećima omogućili povrat PDV-a. Uhapšeni su: Ljiljana Š. (64), Dejan S. (48), Aleksandra B. (51), Tatjana V. (64), Zoran N., Aleksandar P. (58) i Dragana S.

Vlasnici fantomski Kinezi

Firme koje su se našle na ovom spisku „povlašćenih“ mahom su registrovane na Voždovcu, međusobno su povezane i sarađuju, a pregledom ovih preduzeća u APR-u vidi se identičan modus operandi.

Vlasnici, kao i direktori ovih firmi su kineski državljani, a osnovni kapital ne prelazi 1.000 dinara!

Najstarija firma je registrovana 2018. godine, ali nijedna od njih nije poslovala pre 2022. godine. Njihovo poslovanje nije duže od godinu dana, to jest, zabeleženo je samo prošle godine.

Ove firme se mahom vode kao „nespecijalizovana trgovina na veliko i malo“, ali jedna od njih je registrovana i za „gajenje jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka“.

Oni u APR-u nisu objavljivali finansijske izveštaje, niti ijedna dokumenta.

Stiče se utisak da su preduzeća registrovana samo sa jednim ciljem – da prevarom uzmu novac, za šta su im pomogli i poreski službenici.

Ono što dodatno potkrepljuje sumnje da su ovi kineski državljani samo „fantomi“, jeste i činjenica da su osumnjičeni poreski inspektori sačinjavali popisne liste magacina, navodili su da su prisutni bili i članovi komisije – kineski državljani, koji u tom trenutku nisu bili u Srbiji!

– Aleksandra B. je sačinjavala popisnu listu magacina jedne firme, navela je da je tada prisutna bila i članica komisije kineska državljanka, zakonski zastupnik firme. Popis je bio u decembru, a kineska državljanka je izašla iz Srbije u julu mesecu 2022. godine – navodi izvor „Blica“.

Ko stoji iza kineskih firmi?

Iako se uvidom u zvanične podatke kineskih firmi ne mogu videti imena iz Srbije, iza njih, kako saznajemo, zapravo stoji organizovana kriminalna grupa sa sedam članova, na čijem čelu je Aleksandar O. (44), a koja je „pala“ 21. avgusta, nepunih mesec dana pre hapšenja poreskih inspektora.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se su od 1. januara 2020. do 15. januara ove godine osumnjičeni u nameri da u prethodnih 12 meseci ostvare pravo na neosnovani povraćaj PDV-a podneli 48 mesečnih poreskih prijava neistinitog sadržaja za 14 privrednih društva.

Prethodno je Aleksandar O. uspostavio kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem nad ovim privrednim društvima čiji su formalni vlasnici i zakonski zastupnici kineski državljani, koji su nedostupni proverama državnih organa, a koja su osnovana kako bi se preko istih tražio neosnovani povraćaj PDV.

Pare koje su uzete prevarom ulagane su u skupocene nekretnine

Osumnjičeni su na ovaj način kroz neosnovan povrat PDV-a pribavili ukupan iznos od 350.980.814 dinara, za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije.

Ova grupa je, prevarom, zgrnula toliko novca da su uživali u skupocenim stvarima i živeli u luks nekretninama.

Policija je kod njih pretresom luksuznih kuća pronašla skupe satove, automobile i nakit.

Inspektori uhapšeni na radnom mestu

Poreske uprave na Voždovcu i u Zemunu potresao je skandal, kada su u ponedeljak na radnom mestu uhapšeni poreski službenici, dok je sedmi uhapšeni „pao“ na granici, kada se sa odmora vraćao u Srbiju.

Ovi službenici su izvestan period bili na meti nadležnih organa, a o njihovim sumnjivim aktivnostima tužilaštvo je krajem prošle godine obavestilo Poresku upravu, koja je primila izveštaj na osnovu kojeg su izražene sumnje da su činili krivična dela.

Oni su saslušani u tužilaštvu, kada je većina iznela odbrane, a svima je određen pritvor do 30 dana.

Sumnjiče se da su omogućili da se dve kriminalne grupe obogate, preko malverzacija oko povraćaja poreza.

U odnosu Aleksandra P. i Dejanu S. proširena je istraga koja je krajem marta ove godine pokrenuta protiv grupe od 25 osumnjičenih na čelu sa Slavišom P. i još jednim osumnjičenim koji je u bekstvu, zbog sumnje da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

U odnosu na drugo četvoro poreskih inspektora proširena je istraga koja je u avgustu pokrenuta protiv Aleksandra O. i još šest osumnjičenih da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za 350 miliona dinara.

Glavni tužilac Nenad Stefanović

– Više javno tužilaštvo u Beogradu će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom unutrašnje kontrole Poreske uprave Ministarstva finansija nastaviti rad na procesuiranju svih zloupotreba u državnom aparatu, sa posebnom pažnjom usmerenom na rad Poreske uprave, koja je kičma finansijskog sistema države – rekao je za „Blic“ Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Tagovi:

Pročitajte još: