POTPISAN UGOVOR O SUFINANSIRANJU PROGRAMA ENERGETSKE SANACIJE U ZEMUNU

Gradska opština Zemun sa Ministarstvom rudarstva i energetike potpisala je Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije, u okviru Nacionalnog programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Svečana ceremonija potpisivanja upriličena je 11. marta u Centru za kulturu i obrazovanje u Aranđelovcu, gde je Ugovor potpisao zamenik predsednika Skupštine Gradske opštine Zemun Sava Mišković.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, prilikom uručenja ugovora rekla je da je za energetsku efikasnost u domaćinstvima i stambenim zgradama planirano oko 250 miliona evra u ovoj godini – za zamenu prozora i vrata, postavljanje solarnih panela, termičku izolaciju zidova i krovova, zamenu kotlova. Takođe, vrednost projekata povećanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama, školama, vrtićima, bolnicama, toplanama i toplovodima za centralno grejanje je oko 600 miliona evra.

Gradska opština Zemun je od početka realizacije Nacionalnog programa energetske sanacije participirala u neophodnom konceptu smanjenja potrošnje energije, što je proces za zdraviju, održiviju i zelenu energetiku u Srbiji, i bila jedna od potpisnica prvih ugovora o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva među 37 gradova i opština, koji su počeli sa realizacijom u 2021. godini.

Građani Zemuna su pokazali veliko interesovanje za programe energetske efikasnosti. Opština je obrazovala Komisiju za realizaciju energetske sanacije, koja kao stručno telo pruža punu logistiku pri implementaciji programa.

Realizacijom ugovora o sufinansiranju građani mogu da zamene spoljne prozore i vrata, postave termičke izolacije zidova, tavanica i podova i krovnih pokrivača.

U delu koji se odnosi na efikasnost sistema grejanja, predviđena je zamena kotlova i peći, zamena i ugradnja mreže i radijatora, ugradnja toplotnih pumpi i sistema za regulaciju toplote.

Treća grupa radova za koje građani mogu da konkurišu je ugradnja solarnih kolektora za toplu vodu, ugradnja solarnih panela i prateće opreme za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije.

Ukupan fond je 30 miliona dinara, od kojih Gradska opština Zemun učestvuje sa 15 miliona dinara.

Građani koji se odluče da unaprede energetsku efikasnost svojih domova učestvuju sa 50 posto cene opreme i radova, dok se druga polovina namiruje iz sredstava Ministarstva i Opštine.

Na sajtu Gradske opštine Zemun u rubrici http://zemun.rs/energetska-efikasnost/ građani mogu pratiti aktuelnosti u domenu realizacije Programa energetske efikasnosti.

Tagovi:

Pročitajte još: