Home Ekonomija POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANJU PROGRAMA UGRADNJE SOLARNIH PANELA

POTPISANI UGOVORI O SUFINANSIRANJU PROGRAMA UGRADNJE SOLARNIH PANELA

304
1

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, 5. novembra uručila je ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva gradonačelnicima i predsednicima 37 gradova i opština u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.Ugovor o sufinansiranju programa za ugradnju solarnih panela potpisao je i zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Žarko Dronjak.

Ministarka je istakla da su ciljevi davanja podsticaja za ugradnju solarnih panela smanjenje potrošnje energije na nacionalnom nivou, niži računi za domaćinstva i zdravija životna sredina.”Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenuli najveći proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku u Srbiji. To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji ne iskoristimo i omogućimo svim građanima i građankama Srbije da postave solarne panele.

Nastavićemo subvencionisanje i za postavljanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost”, rekla je ona.Mihajlovićeva je napomenula da će podizanje energetske efikasnosti i postavljanje solarnih panela doprineti nacionalnim ciljevima – smanjenju potrošnje energije i očuvanju zdravlja životne sredine.”Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilja, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto.

To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona ugljen-dioksida manje na godišnjem nivou.To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze”, istakla je ministarka.  Mihajlovićava je naznačila da je ranije bilo potrebno i više od godinu dana čekanja za ugradnju solarnih panela, da je bilo neophodno prikupiti veliki broj dozvola i dokumenata, a da je procedura sada maksimalno pojednostavljena i da je potreban praktično jedan korak.Ukupno u ovaj program država u 37 gradova i opština ulažu oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here