Pretraga
Close this search box.

Poziv svim građanima Zemuna da očiste dimnjake, a evo i zbog čega

Sekretarijat za zaštitu životne sredine naveo je da zbog prognoziranih vremenskih uslova i temperaturne inverzije koja nastaje kao posledica meteoroloških uslova, odnosno velike razlike dnevnih i noćnih temperatura vazduha, može doći do povremenih skokova koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u pojedinim delovima grada. Pozivaju se zato građani i druga privredna lica koja poseduje individualna ložišta u svrhu grejanja objekata da očiste svoje dimnjake ukoliko to već nisu učinili nakon prestanka grejne sezone.

Godinama unazad, na početku grejne sezone, velika količina suspendovanih čestica se emituje iz individualnih ložišta, pogotovo iz onih domaćinstava ili privrednih objekata koji nisu očistili dimnjake, što dovodi do povećanja zagađenosti vazduha u Beogradu.

Takođe, pozivaju se građani da stanje kvaliteta vazduha prate preko aplikacije Beoeko, koja je dostupna na sajtu Grada (http://www.beoeko.com/), kao i preporuku doktora i stručnih lica iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha.

Ukoliko postoje neke nedoumice u vezi sa zdravstvenim preporukama, mole se građani da se obrate Gradskom zavodu za javno zdravlje, navedeno je u saopštenju.

Tagovi:

Pročitajte još: