Pretraga
Close this search box.

Poziv Zemuncima! Održava se četvrti po redu Beogradski polumaraton

U grupi od rekordnih 4.000 takmičara, koji će u nedelju 26. novembra trčati na četvrtom po redu Beogradskom polumaratonu, biće i nekoliko vrhunskih atletičara spremnih da ugroze rekord staze duge 21,095 kilometara, koji je postavljen prošle godine, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji je u vlasništvu Marokanca Muhameda El Gauzanija i iznosi 62 minuta i 43 sekunde. Marokanac je i ove godine na listi učesnika. Sa najboljim prijavljenim vremenom dolazi Kenijac Dikson Simba Nijakandi, koji je prošle godine u Trevizu polumaraton istrčao za 60 minuta i 39 sekundi. Skoro minutu sporiji ulazni rezultat ima Čilenac Karlos Martin Dijas (61 minut i 32 sekunde). Lične rekorde ispod 62 minuta imaju i Viani Nijokumiza iz Burundija (61 minut i 45 sekundi) i Vorkne Fikre iz Etiopije (61 minut i 59 sekundi) što nagoveštava veoma uzbudljivu trku.
U borbi za visok plasman biće i Etiopljanin Demoz Bekele (63 minute i 05 sekundi), a beogradska publika će svakako najveću podršku pružiti reprezentativcu Srbije Elzanu Bibiću. Vlasnik evropske bronze u dvorani na 3.000 metara ima najbolje lično vreme u polumaratonu 63 minute i 58 sekundi, a najavio je da će u glavnom gradu Srbije pokušati da obori državni rekord na ovoj distanci koji još od 1998. godine drži Janko Benša (62 minute i 11 sekundi).

U konkurenciji dama, listu učesnica predvodi Teresa Omosa iz Kenije, sa najboljim ličnim rezultatom 70 minuta i 29 sekundi, ostvarenim prošle godine u italijanskom Arecu. Samo 13 sekundi slabije vreme ima njena sunarodnica Silvija Medugu. Kavaline Nahimana iz Burundija trebala bi da bude u borbi za sam vrh sa najvrednijim ostvarenjem od 71 minute i 33 sekunde.

Trasa četvrtog Beogradskog polumaratona je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu. Trčaće se centralnim beogradskim ulicama od Crkve Svetog Marka, preko Dorćola, Kalemegdana i Brankovog mosta. Osim polumartonske trke na 21,095 kilometara, već po tradiciji će 26. novembra biti održana i trka na 10 kilometara. Obe trke startovaće u 10 časova. Ceo događaj imaće i humanitarni karakter, s obzirom na to da se organizuje i „Sava osiguranje porodična trka” na 2,3 kilometra, gde će biti omogućeno da se doniraju sredstva kao pomoć humanitarnoj organizaciji „Dečje srce”.

Grad Beograd, koji pruža ogromnu podršku „Beogradskom maratonu” u organizaciji najmasovnije sportske manifestacije u našoj zemlji, pokrovitelj je i četvrtog Beogradskog polumaratona. Mnogobrojne gradske službe daće svoj veliki doprinos u realizaciji i ovog međunarodnog sportskog događaja.

Tagovi:

Pročitajte još: