POZNATI ZEMUNCI: Ivan Muhar (1867-1966)

Muhar je dobio ime po Ivanu Muharu (1867-1966), jednom od najpoznatijih zemunskih trgovaca u periodu pre Drugog svetskog rata. Počeo je kao pripravnik, a kasnije je otvorio i svoju prodavnicu na trgu i, kako je poslovanja raslo, kasnije je izgradio i vilu (kuća Ivane Muhara), koja danas spada u jednu od glavnih znamenitosti Zemuna. Nakon toga, ceo prostor oko trga postao je poznat kao Muhar. Danas, trg zvanično nosi ime Branka Radičevića, po srpskom romantičarskom pesniku iz 19. veka.

Muhar je jedna od glavnih zemunskih raskrsnica. Ovo područje označava kraj ulice Glavna, koja je, kao što joj i samo ime govori, glavna zemunska ulica. Kroz ulice „Karamantina“ i „Njegoševa“ na istoku, naselje je povezano sa Zemunskim kejom, a na severozapadu se preko ulica Cara Dušana i „Dobanovačka“ proteže do naselja Gornji Grad. Muhar je preuzak za poveći intenzitet saobraćaja koji se odvija u ovom delu zemuna, tako da su na ovom području česte saobraćajne gužve.

Na teritoriji naselja Muhar se nalaze Opera i tetar Madlenijanum. Celo ovo područje sa naseljima Gardoš, Muhar i Ćukovac je poznato po svojoj velikoj mreži laguma i podzemnih hodnika. Do sada je otkriveno 73 dugačkih koridora i još mnogo manjih. Najduži od njih dugačak je 96 metara.

Tekst preuzet sa vikipedije.

Tagovi:

Pročitajte još: