PPU „IGRALIŠTE“: Uskršnji vašar u Zemunu

PPU „Igralište“ je danas uz pomoć vredne dece, predivnih roditelja i uz podršku Opštine Zemun u popodnevnim časovima organizovala Uskršnji vašar na Velikom Trgu u Zemunu. Možete li zamisliti svet bez njihovog cvrkuta? Bez obzira na razvoj tehnologije koje su omogućile izmeštanje većine ljudskih zajednica iz prirodnog okruženja, celokupna ljudska populacija zavisi od prirodnih procesa koji se odvijaju u funkcionalnom očuvanom prirodnom ekosistemu.

U želji da briga za životnu sredinu postane trajna vrednost i način življenja u našoj predškolskoj ustanovi, kao i da eko pismenost dece razvijamo kroz znanje i veštine u svakodnevnom radu, priključili smo se međunarodnom ekološkom projektu „Eko škole“. Ključnu ulogu u funkcionisanju ekosistema, zdravlja ljudi, ekonomiji, proizvodnji hrane kao i mnogo drugih uloga imaju ptice. Ptice su toliko važne da je postavljanje kućica za ptice postala uobičajena praksa u kontroli štetočina Evrope.

Oko 5% biljaka koje ljudi koriste za hranu i lekove oprašene su pticama. Takođe pomažu da se oblikuju biljni život koji vidimo oko nas i oko celog sveta. Zanimljiva činjenica je ta da lešinar tokom svog životnog veka pruža usluge zbrinjavanja otpada u vrednosti od gotovo 1.000.000 dinara. Ptice održavaju delikatnu ravnotežu između biljaka i biljojeda, predatora i plena. Ptice su vlasnici koji nam govore o zdravlju planete, široko su rasprostranjene i brzo reaguju na promene u okolini u prirodi. Zbog toga su naše rano upozorenje na kritične promene koje se dešavaju na našoj planeti Zemlji.

U želji da sačuvamo gnezda ptica i omogućimo produženje mnogih vrsta odlučili smo da sakupljeni novac sa Uskršnjeg vašara usmerimo na kupovinu kućica za ptice i sadnica koje će naši predškolci pokloniti Osnovnim školama u kojima nastavljaju dalje obrazovanje i Opštini Zemun koja nam je dala značajnu podršku za ovu akciju.

Deca, roditelji i vaspitači PPU „Igralište“, Zemun.

Tagovi:

Pročitajte još: