Pretraga
Close this search box.

Predat zahtev za zelenu dozvolu za izgradnju pruge od Zemuna

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu za Projekat: Izgradnja pruge Zemunsko polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion-reka Sava, faza 1, Deonica Zemunsko polje-Nacionalni stadion u Zemunskom polju.

Cilj izgradnje dvokolosečne pruge za putnički saobraćaj je, kako se u dokumentu navodi, a prenosi eKapija, povezivanje Beograda i magistralne pruge za velike brzine (BGD-Stara Pazova-Novi Sad-Subotica-državna granica) u stanici Zemunsko polje, sa Aerodromom Nikola Tesla, Nacionalnim stadionom u Surčinu i centrom Obrenovca uz izgradnju infrastrukturnih kapaciteta u cilju povećanja kvaliteta i konkurentnosti železničkog saobraćaja.

Pruga je planirana kao dvokolosečna, elektrificirana i opremljena savremenim SS i TT uređajima.

Realizacija projekta bi se izvela fazno, gde bi u prvoj fazi izgradnje bila obuhvaćena deonica od stanice Zemunsko polje do Nacionalnog stadiona, dok bi druga faza obuhvatala izgradnju pruge od Nacionalnog stadiona do Obrenovca.

Navodi se i to da će zbog kompleksnosti izgradnje kao i rokova za izgradnju, radovi na izgradnji deonice od Zemunskog polja do Nacionalnog stadiona će se izvoditi fazno.

Projektni elementi donjeg i gornjeg stroja usvojeni su za brzinu do 120 km/h. Na trasi su planirana četiri mosta, jedan nadvožnjak i jedan podvožnjak.

Zbog toga, biće potrebno i rušenje napuštenih industrijskih objekata, ali i objekata koji se nalaze na trasi pruge.

Tagovi:

Pročitajte još: