PREDLOG GRADSKE OPŠTINE ZEMUN: Ulici u Batajnici ime po heroju sa Košara Vladimiru Radoičiću

Vladimir Radoičić, mladi heroj sa Košara, koji je imao svega 19 godina kada je nastradao u napadu albanskih terorista 30. septembra 1998. godine, dobiće svoju ulicu u Batajnici.

Gradska opština Zemun je na poslednjoj sednici podržala je inicijativu odborničke grupe „Složni za Zemun i Batajnicu – prof. dr Danica Grujičić“, da se batajnički Široki put nazove po tragično nastradalom srpskom junaku. Ovaj predlog biće upućen gradskoj Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica, gde će biti doneta konačna odluka.

Rođen u Zemunu 1979. godine, gde je živeo sa roditeljima i tu završio automehaničarski zanat, Vladimir Radoičić se prijavio i u vojsku otišao krajem juna 1998. godine. Odbio je poziv strica da ode u Ameriku. Posle obuke u Valjevu, vraća se u jedinicu u Niš, odakle 28. septembra zajedno sa ostalim vojnicima odlazi u karaulu Košare.

Karaula Košare bila je najteža tačka za odbranu Kosova i Metohije, od NATO plaćenika i OVK – piše u obrazloženju zahteva odbornika iz Zemuna. – A tamo su poslati mladići koji su te godine služili redovan vojni rok, sa svojih 19 godina. Mladi, srčani i najstrašnije od svega, bez ikakvog iskustva u borbama i ratovanju odbranili su položaj. Tamo su ostavili svoje telo, epski mit o rodoljublju, dušu i zavet da se ne zaborave. Odbranili su Košare.

Osim ideje da se promeni naziv ulice koja vodi do Dunava, inicijatori žele da se postavi i spomen-obeležje palom srpskom borcu, tamo gde Opština Zemun predloži.

GO Zemun je usvojila Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti sporta od značaja za Opštinu. Tako je ustanovljen dečji fudbalski turnir „A bili su samo deca“, na inicijativu Udruženja građana „Pokret za razvoj Batajnice“.

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: