Home Opština Zemun PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN GAVRILO KOVAČEVIĆ: „Licemerna i sramna protestna nota Hrvatske“

PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN GAVRILO KOVAČEVIĆ: „Licemerna i sramna protestna nota Hrvatske“

214
0

Predsednik Opštine Zemun Gavrilo Kovačević istakao je da hrvatska protestna nota Srbiji licemerna i sramna jer je Hrvatska svoje državljane srpske nacionalnosti, proterivanjem i uskraćivanjem njihovih osnovnih prava, od konstitutivnog navoda svela na manjinu Sramna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji vezano za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici i navodno uskraćivanje prava hrvatskoj nacionalnoj manjini u tom gradu, pokazala je u potpunosti licemerstvo hrvatske politike.

Hrvatska, koja je proterala 250.000 svojih stanovnika u etničkom čišćenju nezapamćenom na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata i koja baštini politiku koja veliča ustaštvo i antisrpstvo, uspela je da Srbe kao konstitutivni narod svede na nacionalnu manjinu u svojoj državi i da im uskrati sva prava.

Osim elementarnog prava na dostojanstven život, Srbima je uskraćeno pravo povratka sopstvene imovine,  protiv njih se vode namešteni sudski sporovi u kojima se osuđuju uz pomoć lažnih svedoka, prave se tajni spiskovi za hapšenja na granici i ne dozvoljava im se da ostvare prava na penziju koju su stekli radeći u toj državi. Upotreba srpskog jezika u Hrvatskoj dosad je donela razbijene glave, pretnje, maltretiranja i šikaniranja preostalih Srba koji u njoj žive.

Srbi su u Hrvatskoj na svaki mogući način poniženi, bez zagarantovanih ličnih sloboda, a u kakvim okolnostima žive svet je mogao da vidi kada je sva beda i siromaštvo njihovih života izašla na videlo nakon nedavnog zemljotresa koji je pogodio područje Banije, većinski naseljeno srpskim stanovništvom. Sela bez struje u 21. veku, blatnjavi putevi i starci ostavljeni da umru slika su i prilika odnosa Hrvatske prema svojim stanovnicima srpske nacionalnosti. I u danima nakon zemljotresa, kada žive u srušenim kućama i pod vedrim nebom, Srbija i SPC su prve donele pomoć stanovništvu Banije, ne pitajući za veru i nacionalnost, dok je slanje pomoći od strane Hrvatske bilo tromo i sporo i često nije stizalo do prave adrese.

U prethodnim godinama svedočili smo koliko jedna obična tabla na ćirilici u Vukovaru može da izazove salve besa u Hrvatskoj i kako Hrvatska nije učinila ništa da zaštiti Srbe u Vukovaru već je na svaki mogući način opstruisala njihovo pravo da koriste svoj jezik i očuvaju nacionalni identitet.

Nedavnom odlukom Suda u Strazburu kojom je konačno obeštećen nastavnik Mile Novaković, Srbin iz Belog Manastira, koji je dobio otkaz samo zato što je jednu reč navodno pogrešno izgovorio na srpskom umesto na hrvatskom, i koja je za njega stigla prekasno jer je u međuvremenu preminuo, pokazala je dubinu hrvatskog pritiska i omalovažvanja i maltretiranja pripadnika sada već srpske manjine u toj zemlji.

Licemerstvo Hrvatske je utoliko veće jer za sve ove godine, čak i posle „Oluje“ kada su Srbi svedeni na nacionalnu manjinu i posle mirne reintegracije Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, ništa nisu učinili da bi život preostalih Srba u Hrvatskoj učinili iole podnošljivim.

Zato je za nas protestna nota Hrvatske, poslata nakon izražavanja dobre volje Srbije da uvede bunjevački jezik kao službeni u Subotici, šokantna, neprimerena, licemerna i zaslužuje oštar odgovor i osudu – saopštio je Gavrilo Kovačević, predsednik Opštine Zemun, povodom slanja protestne note Hrvatske našoj zemlji.

Izvor: srbija danas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here