PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN NA GRADILIŠTU FABRIKE VAKCINA

Izgradnja prve fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije ”Sinofarm” u naselju Soko Salaš odvija se ubrzanom dinamikom pod budnim okom predsednika Gradske opštine Zemun Gavrila Kovačevića, koji je i 3. oktobra obišao ovu lokaciju. ”Firme koje izvode radove su na terenu i danas na neradni dan, tako da očekujem da će na vreme sve biti završeno. To je ono što je Srbiji trebalo, da privreda počne naglo da se razvija, a to se već vidi i po većem standardu, ali i po nedostatku određenih profila radnika”, rekao je Kovačević za TV Vesti, i dodao: ”Sam postupak izgradnje fabrike i celog ovog dela razvija se u dve faze. U jednoj fazi se radi pristupna saobraćajnica sa svom potrebnom komunalnom infrastrukturom, a koja je potrebna fabrici i industrijskoj zoni uz autoput.

Očekujem da se pristupna saobraćajnica, kanalizacija, vodovodna mreža realizuju do kraja ove godine, a s početkom proleća naredne godine da proradi i sama fabrika, kada će biti zaposleno prvih 180 radnika. Srbija će na taj način dobiti prvi pogon za punjenje vakcina, kojih bi na godišnjem nivou trebalo da bude oko 30 miliona, a ovde će se proizvoditi i PCR testovi. Razvojem privredne zone ‘Autoput’ otvoriće se nova radna mesta, kao i  povoljniji uslovi za izgradnju novih fabrika. Posebnu dobrobit od ovog projekta će imati oko 70 porodica koje žive u ovom naselju, jer će njihova domaćinstva biti priključena na beogradsku vodovodnu i kanalizacionu mrežu”.

Fabrika  je zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, gradi se po principu ključ u ruke i predstavlja potpuno novu investiciju koja će obezbediti dovoljne količine kineske ”Sinofarm” vakcine ne samo za Srbiju, već i za region

Tagovi:

Pročitajte još: