PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN ODAO POŠTU STRADALIM KRAJIŠNICIMA

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević 6. avgusta položio je venac na spomenik Krajišnicima palim na Dinari 24. jula 1995. godine koji se nalazi na Perduovom groblju. To je jedini spomenik posvećen Krajišnicima u Banjaluci, a njihovo stradanje bilo je uvod u hrvatsku akciju ”Oluja”. Spomenik je podiglo Udruženje ”Dalmatinac”, a komemorativni skup je organizovao Dokumentaciono-informacioni centar ”Veritas”.

Narednog dana, 7. avgusta, predsednik Kovačević je prisustvovao parastosu i položio venac kod Spomen krsta na Petrovačkoj cesti, gde se 1995. godine dogodio stravičan zločin bombardovanja kolone izbeglica koje su stradale nedaleko od Bosanskog Petrovca u selu Janjila. Tom prilikom, venac je položio i na spomenik poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske i posetio Spomen sobu u Driniću i upisao se u knjigu žalosti.

Hrvatska vojno-policijska akcija ”Oluja” izvršena 1995. godine na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu predstavlja najveće etničkog čišćenja u Evropi u novijoj istoriji. Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz domova je proterano više od 220 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.881 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Tagovi:

Pročitajte još: