Predsednik opštine Zemun prisustvovao obeležavanju dana stradanja Srba, Jevreja i Roma

Predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević 3. oktobra prisustvovao je u spomen-kompleksu ”Jajinci” polaganju venaca povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma koji su bili zatočeni u logorima Staro Sajmište i ”Banjica” tokom Drugog svetskog rata.

Tom prilikom, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je istakla da su u Jajincima okupacione vlasti od 1941. do 1944. godine ubile između 60 hiljada i 80 hiljada Srba, Jevreja i Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i drugih antifašista, i dodala da su mir, predvidivost i stabilnost naši postulati na putu napretka.

Jedan od preživelih logoraša Slavko Milanović podsetio je prisutne da okupatori nisu pravili razliku između dece i odraslih, starih i bolesnih dok su ubijali u koncentracionim logorima na teritoriji Beograda, nazvavši to ”do tada neviđenim zlom”.

Kako je to državnim protokolom predviđeno, na memorijalno spomen-obeležje vence su položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a, Udruženja logoraša 1941-1945, Jevrejske opštine Beograd, Savez jevrejske zajednice, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kao i diplomatski kor u Srbiji.

Tagovi:

Pročitajte još: